U subotu, 30. ožujka 2019., gašenjem svjetla od 20:30 do 21:30 sati, svi se stanovnici svijeta i naselja u kojima žive mogu uključiti u najveću globalnu volontersku akciju.

Astronomsko društvo „Orion“ iz Đakova u suradnji s Gradom Đakovom poziva sve pojedince, okolne Općine i susjedne Gradove te poduzeća da se uključe u akciju gašenjem svih vanjskih rasvjetnih tijela, kako bi u ovogodišnjoj kampanji potaknuli sve na, ne samo razmišljanje o zagađenju prirode plastikom, već i konkretne postupke zaštite prirode, jer ona kreće od svih nas, od svakog pojedinca.

Mole se svi građani da učine isto isključivanjem sve vanjske rasvjete u naznačenom vremenu, te da pri tome ne brinu kako je nestalo struje za javnu rasvjetu, već da u tih sat vremena u krugu svojih bližnjih ili prijatelja razmisle i razgovaraju o svijetu kojeg ostavljamo u nasljeđe našoj djeci i generacijama koje dolaze, jer ovaj svijet koji baštinimo samo smo na kratko posudili od naših potomaka.

“Jedan sat koji provodimo u mraku trebao bi poslužiti kao podsjetnik da moramo osigurati održivu budućnost našeg planeta. Priroda nam je od vitalne važnosti, ona podupire naš ekonomski napredak i razvoj, naše zdravlje, blagostanje i opstanak. Ali mi guramo planet do granica i priroda je ozbiljno ugrožena. Plastična kriza koju smo uzrokovali velika je prijetnja opstanku naših mora i zbog toga se moramo zajedno izboriti za bolju budućnost bez plastike. Ovaj Sat za planet Zemlju idealna je prilika za stvaranje nezaustavljivog pokreta za prirodu i za donošenje odluka koje će utjecati na bolje sutra,“ poručuju iz World Wildlife Found Adrija.

Započevši kao simbolični događaj gašenja svjetla u Sydneyu 2007. godine, Sat za planet Zemlju danas se obilježava u više od 180 zemalja i teritorija. Najpoznatije svjetske znamenitosti poput Eiffelovog tornja, rimskog Coloseuma ili londonskog Big Bena gašenjem javne i dekorativne rasvjete ponovno će utonuti u mrak. Hrvatska je dio ove akcije od 2009. godine, a u WWF-u vjeruju da će se u akciju uključiti najmanje onih 82 grada koji su to učinili lani.

Igor Kretonić

Izvor: Astronomsko društvo „Orion“ Đakovo