Iako je Niža pučka škola s 52 učenika osnovana davne 1859. godine, Osnovna škola Satnica Đakovačka funkcionira kao samostalna od 2014. godine, a tek ove godine dobila je i školsku dvoranu. Završetak njene izgradnje obilježen je jučer, 16. svibnja 2019. godine, na prigodnoj svečanosti kojoj su nazočili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin, načelnik Općine Satnica Đakovačka Željko Šimić i drugi uzvanici.

Izgradnja dvorane traje od 2012. godine (odužila se zbog stečaja prvog izvođača radova), a njenim završetkom zadovoljni su učenici i zaposlenici Škole, ali i mještani Satnice Đakovačke koji će je koristiti za sportske treninge i susrete te za održavanje sportskih i kulturnih manifestacija.

“Nakon ove investicije, vrijedne 4,5 milijuna kuna, sve matične osnovne škole na području Osječko-baranjske županija imaju sportske dvorane, što je bitno za obrazovanje i razvoj djece, kao i za prosvjetu u cijelosti koja je izuzetno dobro organizirana na našem području” rekao je župan Ivan Anušić.

U sastavu Osnovne škole Satnica Đakovačka djeluje matična škola u Satnici Đakovačkoj i Područna škola u Gašincima. Ukupno je pohađa 175 učenika u 10 razrednih odjela (8 u matičnoj i 2 odjela u područnoj školi), no broj učenika je stabilan i ne smanjuje se zadnjih godina.

Škola je uključena u razne projekte kojima pokušava učenicima omogućiti što bolje uvjete obrazovanja i razvoja. Kroz projekt „Školski obrok za sve“ koji se provodi u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Općinom Satnica Đakovačka svim učenicima osiguran je svakog dana besplatan obrok u školi. U projektu „Učimo zajedno 4“ angažirana je jedna pomoćnica u nastavi, a jedan od najvažnijih projekata je sudjelovanje u eksperimentalnom programu „Škola za život“.

U školi se održavaju natjecanja u robotici u sklopu Croatian Makers Lige. U projekt ProMikro uključeni su učenici 6. razreda te koriste mikroračunala u nastavi. Škola sudjeluje u projektima „STEM revolucija“ i „Gospodarim otpadom“, u program „Univerzalna sportska škola“, projektima „Vrtim zdravi film“ te „Sigurnost i zaštita djece na internetu“.

Izvor: Osječko – baranjska županija