Kako će velik broj vjernika hodočastiti pješice, iz policije pozivaju na poseban oprez tijekom kretanja kolnikom

Dana 14. kolovoza i na blagdan Velike gospe, na državnoj cesti broj 2 (istočni dio Osječke obilaznice), zatim državnoj cesti broj 213 od Sarvaša do Bijelog Brda, očekuje se veliki broj hodočasnika, pješaka, vozača motornih vozila i biciklista.

Kako bi svim hodočasnicima i sudionicima u prometu osigurali sigurnost te postigli optimalnu protočnost prometa ovim putem iz policije žele dati nekoliko savjeta:

•pozivaju sve vozače da uoči i na dan Velike Gospe na put krenu na vrijeme, da budu strpljivi i oprezni te da poštuju prometne propise,
•da tijekom noći koriste kratka svjetla kako ne bi zasljepljivali pješake,
•da brzinu prilagode uvjetima na cesti, velikoj gustoći prometa vozila i pješaka.
•da ako uoče nesretni slučaj na prometnici ozlijeđenima pruže prvu pomoć, a potom obavijeste medicinsku pomoć (194) i policiju (192), a u slučaju manjih prometnih nesreća samo s materijalnom štetom, uklone vozila s kolnika, popune Europsko izvješće, a ako traže da se izvrši očevid pozovu policiju (192 ili 112).
•da poštuju prometne znakove i upute policijskih službenika,

Kako će velik broj vjernika hodočastiti pješice, pozivaju na poseban oprez tijekom kretanja kolnikom te;

· mole pješake da se u naseljenim mjestima kreću nogostupom,
· da se izvan naselja kreću lijevom stranom kolnika u smjeru kretanja, dakle u susret nadolazećim vozilima, u koloni jedan iza drugoga. Ako se kreću kolnikom noću ali i danju u slučaju smanjene vidljivosti dužni su biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom (reflektirajući prsluci/svjetiljke).
· biciklisti se kolnikom moraju kretati desnom stranom u koloni jedan iza drugoga te su u obvezi nositi reflektirajuće prsluke ili reflektirajuću odjeću te biti propisno osvijetljeni s prednjim bijelim svijetlom i zadnjim crvenim svjetlom.

OSOBITU POZORNOST SVI SUDIONICI U PROMETU TREBAJU OBRATITI NA DIONICI DRŽAVNE CESTE BROJ 213 IZMEĐU NASELJA NEMETIN I SARVAŠ ZBOG RADOVA KOJI SE IZVODE NA REKONSTRUKCIJI KOLNIKA.

Izvor: Policijska uprava osječko-baranjska

Foto: Osijek.in