Scenskom slikom “Spremit ću se ja i sama” Mirka Ćurića i Darka Milasa, koja je vrijeme vratila za skoro 150 godina unatrag u doba gradnje katedrale u Đakovu, na prepunom Trgu Josipa Jurja Strossmayera i uz izravni prijenos na Prvom programu Hrvatske televizije, sinoć su i službeno otvoreni 53. Đakovački vezovi. Manifestaciju je otvorenom proglasio gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora Marin Mandarić, rekavši kako  Vezovi prikazuju tradiciju i običaje Hrvata Slavonca, ali ove godine i Slovaka jer Slovačka je zemlja partner. Publiku je prethodno, upravo na dan kad se u Slovačkoj proslavlja Dan Slovaka koji žive u inozemstvu, pozdravio i veleposlanik Slovačke u Hrvatskoj Peter Susko.

– Ako je Đakovo Srce Slavonije, njegovi su stanovnici srce tog Srca, koji ne zaboravljaju svoje običaje, tradiciju i povijest, što je danas vrlo lako zaboraviti. Želim da u tom duhu nastavimo učiti i svoju djecu, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, sinoć u ulozi izaslanika premijera Andreja Plenkovića.

Slavonci su ovdje i ostaju tu zauvijek

U ima predsjednice Republike i predsjednika Hrvatskog sabora Đakovčane je pozdravio njihov izaslanik, osječko-baranjski župan Ivan Anušić. – Stoljećima su Slavonci njegovali svoju tradiciju i kulturu koju s ponosom na Vezovima pokazuju cijeloj Hrvatskoj. Večeras će gledatelji Hrvatske televizije vidjeti kako Slavonci vole svoje običaje, da su ovdje i ostaju tu zauvijek! I trebaju uvijek pokazivati sve što su gradili, kazao je Anušić, dodavši da su Đakovački vezovi najveća folklorna manifestacija u Osječko-baranjskoj županiji i najveći festival tradicijske kulture u Hrvatskoj.

Program “Spremit ću se ja i sama” dramski je uprizorio priču o mladoj djevojci Mariji koja se, unatoč protivljenju svog oca, gradskog gazde, želi udati za skromnog momka Ivu. Iva pomaže Seitzovima u oslikavanju katedrale koju je izgradio biskup Strosmayer u tadašnjem Đakovu s tri tisuće žitelja. Nasuprot Ivi stoji imućni kovač Joza koji radi za carsku vojsku i također želi ruku najljepše djevojke u gradu, pa kuje planove kako da Ive nestane… Majka Eva i njezina desna ruka, udovica Stana, međutim, lukavo “skuhaju” gazdu Stipu, pomogne im malo i rakija, i on pristane svoju Mariju dati Ivi tamburašu.

Žena Slavonka u središtu scenske slike

Tako je scenska slika, koju su izveli profesionalni glumci, bila posvećena ženi Slavonki koja drži ne tri, već sva četiri “ćoška” kuće, najradinijoj i najgizdavijoj ženi na cijelom svijetu, koja se odijeva u zlato i na glavi nosi frizuru drevnih rimskih carica, inspirativno je rečeno u uvodu o Šokici, nakon što su Vera Svoboda i TS Zlatni vez izveli skladbu “Nek’ se zna kad Slavonija slavi”. Poseban je trenutak bio izlazak biskupa Strossmayera kroz portal katedrale, kojega je utjelovio vješto, likom i riječju, Darko Milas, parafrazirajući poruke tog velikog domoljuba o vjeri i hrvatskom narodu.

U glazbenom intermezzu sudjelovali su Šima Jovanovac, Slavonske lole, Vlatka Kopić Tena, Marko Funarić, Zrinka Posavec, ŽVS Skladovke, Đakovčanke, Sanja Živković i KUD Tena. Himnu je izvela klapa Certissa. Doprinos otvorenju dala je i Ergela svojim lipicancima, a svečanost otvorenja zaključena je prigodnim bećarcima – “Sve nas pjesma u Đakovo zove, dragi ljudi, ajte na Vezove” i “Ej, Đakovo, Srce Slavonije, u tebi je živit’ najmilije”.

Danijel Geošić, foto: Zlatko Mesić