[7.7.2023.] „Svi se momci oženiše…“ naziv je scenske slike svečanog otvaranja 57. Đakovačkih vezova, nastale prema rukopisnoj priči „Puška kobnica“ Nikole Tordinca (Đakovo 1858.- Đakovo 1888.), a još su u njezinom nastajanju korišteni tekstovi Ilije Okrugića Srijemca, književnika, glazbenika te prvog svećenika kojeg je Strossmayer zaredio i suvremene književnice Nevenke Nekić, po majci đakovačkog podrijetla.

Scenska nas slika vraća u drugu polovicu 19. stoljeća, u vrijeme bogatog seoskog, slavonskog života, a u njezinom središtu su ljubav i vjenčanje.

Glavni junak Petar nasljeđuje veliko imanje u slavonskom selu pokraj Đakova, koje mu je ostavila njegova tetka Ljubica, neka vrsta slavonske „Madame Bovary“, a uz imanje mu je ostavila i savjete što učiniti sa svojim životom, kako se oženiti i kakvu si djevojku izabrati.

Dolazak mladog nasljednika uzbuni cijeli kraj, koji postaje meta nekih koji imaju djevojke za udaju, pa misle kako je upravo Petar prava prilika. Prigodu da preko Petra ostvare neke svoje želje i planove vide i sluge bivše gazdarice, ali i oni koji bi htjeli doći na njihovo mjesto. Sve je to začinjeno s puno smijeha, pjesme, narodnih običaja, zamišljeno kao slavlje narodne vitalnosti i ljepote narodnog života.

Dvadesetu godinu zaredom scenarij je napisao đakovački književnik Mirko Ćurić, a režirao Darko Milas iz DK Gavela iz Zagreba. Glazbeni urednik je Tomislav Radičević, za tehničku produkciju zaslužan je Boris Miholjek, a videozapisi su djelo Marija Šuline. Scenu osmišljavaju Jasna Ćorić i Saša Vuković, a maske Ružica Miler.

Glume: 

Petar, nasljednik imanja – Vedran Dakić
Eva, sluškinja na imanju – Areta Ćurković
Luka, njen suprug, upravitelj imanja – Darko Milas
Iva, upravitelj imanja kod gospođice Melanije – Antonio Jakupčević
Stana, Ivina žena, služavka – Selena Andrić
Melanija, mlada vlastelinka – Antonija Mrkonjić
Jure Dibić, susjedni vlastelin – Ivan Ćaćić
Zlatka, kći vlastelina Dibića – Ana Ilakovac
Emilija, Petrova tetka – Tatjana Bertok Zupković

Voditelji programa su Stela Sepp i Nikola Kristić.

U programu će se kao i svake godine predstaviti brojni solisti, tamburaški sastavi, kulturno-umjetnička društva, uzgajivači lipicanca, Državna ergela lipicanaca… Bit će to praznik, iskreno se nadamo, slavonske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, svega onoga što je Slavonija bila te što će biti, vjerujemo: zahvaljujući i Đakovačkim vezovima!

Prijenos svečanog otvaranja 57. Đakovačkih vezova možete pratiti od 21:00 u izravnom prijenosu na programu HRT 1.

Izvor|Foto: Đakovački vezovi