Ono što je bio inat u Đakovu 16 godina više nije opravdanje za nečinjenje. Pola je mandata aktualnoj gradskoj vlasti prošlo i vrijeme je da se počnu nazirati obrisi politike koju je trebala ponuditi u vertikali sa županijskom i državnom vlašću, stav je đakovačkog SDP-a, koji je danas na presici nakon sjednice Županijske organizacije stranke izložila njena potpredsjednica i potpredsjednica Gradskog vijeća Sanja Bježančević. – Ako već nacionalna vlast nema osjećaj odgovornosti prema Đakovu, gradska je vlast ona koja konačno treba početi rješavati probleme Đakova i biti pokretač promjena. Više nije floskula da se potencijali Đakova i Đakovštine sustavno zanemaruju i ignoriraju, pa ako đakovačka i županijska vlast nisu dorasle njihovu rješavanju, neka se obrate struci u koju su rezultati i ljudima koji mogu pomoći, kazala je Bježančević govoreći o strateškim problemima. – Mimoza, poduzetničke zone, kontinentalni turizam, nova radna mjesta. Sve stoji, ne radi se apsolutno ništa, vječno se traže opravdanja u drugima i onima koji su bili prije nas. To nije rješenje i nije način!, konstatirala je.

Bogatić: Već četiri puta reorganizirali županijsku upravu 

Slična je situacija u Osječko-baranjskoj županiji, nadovezao se potpredsjednik Županijske organizacije SDP-a i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u županijskoj Skupštini Marko Bogatić. – U ovom su mandatu održane 22 sjednice Skupštine. Naš je Klub pokrenuo inicijative koje se tiču zdravstva, školstva, prometne povezanosti, regionalnoga razvoja i razvoja turizma. Nažalost, malo je toga bilo prihvaćeno. Uglavnom je to bila “reciklaža” bespotrebnih izvještaja različitih ustanova koje nisu ni važne za razvoj naše županije, a Županija je u te dvije godine četiri puta radila na reorganizaciji županijske uprave. Prvo su povećavali upravne odjele, reorganizirali i onda smanjivali. Županijska se uprava tako dosta bavila samom sobom; gdje će tko sjediti i tko će biti na kojoj poziciji, rekao je Bogatić. SDP godinu dana, kaže, zagovara tematsku sjednicu županijske Skupštine o razvoju turizma, pa ga čudi što inicijativa do danas nije prihvaćena, posebno zato što i sam župan Ivan Anušić izlaz iz gospodarski nezavidne situacije vidu u razvoju kontinentalnog turizma.

Sanja Bježančević o zamjerkama vladajućem HDZ-u

Mladi odlaze jer im se serviraju konstantno teme iz prošlosti, kako lokalno, tako i nacionalno. Ne nude im se pitanja sadašnjosti i budućnosti… Istina je da se egzodus mladih ne može zaustaviti preko noći i bez pomoći središnje vlasti. No, ono oko čega se najviše trudi aktualna gradska vlast je zadržavanje dobrog imidža u javnosti.

Komentirao je i natječaj Turističke zajednice Osječko-baranjske županije za dodjelu sredstava kojima Županija namjerava potaknuti jačanje turističkih manifestacija, uz ocjenu da je ukupni fond od 120.000 kuna preskroman da se učini pomaci.

Bježančević se osvrnula i na potencijale lokalne samouprave u svjetlu novih mogućnosti financiranja koje donosi članstvo u Europskoj uniji. Zahvaljujući potporama iz europskih fondova mnoge su države članice postigle razvoj na lokalnoj razini, što se ne može reći za Đakovo, komentirala je Bježančević, ističući odlazak mladih kao ključnu pojavu koja to dokazuje.

Hajduković: Impotentna lokalna vlast, državna u PR-u

Vlast u Đakovu i Đakovštini mahom obnaša HDZ, no vladajući nisu pokazali viziju hvatanja u koštac s problemima ljudi koji ovdje žive, sažeo je SDP-ov županijski predsjednik i saborski zastupnik Domagoj Hajduković. – Lokalna je vlast impotentna,  županijska vlast bez vizije i bavi se sama sobom, a briga je državne vlasti za istok Hrvatske svedena na veliki PR projekt koji se zove Projekt Slavonija. O tome smo puno pričali, malo vidjeli. Egzodus nije spriječen, a nije potaknut ni gospodarski rast kojim se premijer toliko voli hvaliti, zaključio je Hajduković.

Upitana za predodžbu javnosti o tihom partnerstvu SDP-a i vladajućeg HDZ-a u Gradskom vijeću, bez prave oporbe, što se ne bi dalo primijetiti po tonovima s današnje presice i kritikama upućenima vlasti, njegova potpredsjednica S. Bježančević kazala je kako je među građanima dojam koalicije SDP-a i HDZ-a stvoren u razdoblju pristojne političke komunikacije, koje je zamijenilo prošli mandat “cirkusa”, bez obzira na različite političke stavove i mišljenja.

Bježančević: Bez jasne strategije kupujemo socijalni mir

Na novinarsku opasku da će u Gradskoj upravi ipak reći kako se nikad nije više radilo, povuklo i podijelilo više novca malim obrtnicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima, Bježančević kaže da podržava svako pozitivno nastojanje, ali da je tu riječ o “smiješnim iznosima podijeljenima velikom broju korisnika, čime bez jasne strategije i plana kupujemo socijalni mir, dok je svaka, i najmanja iskorištenost bespovratnih europskih sredstava bolja u usporedbi s nulom”.

Danijel Geošić, foto: Tranzistor