Sedam je projektnih prijedloga za energetsku obnovu višestambenih zgrada, kojima je upravitelj trgovačko društvo Univerzal, službeno prijavljenih i registriranih u e-sustavu fondovieu. Njihovi se suvlasnici imaju pravo nadati obnovi, no konačnu riječ dat će Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva, koje je 17. svibnja (u svega 15 minuta) putem spomenutog informacijskoga sustava zaprimilo 235 prijava za cijelu Hrvatsku! Iako elektronička zabilježba, nažalost, nije uspjela za još tri planirana projekta obnove, sedam je Univerzalovih zgrada u izlučnoj fazi izvanredan uspjeh (70 % nominiranih)! U konkurenciji su objekti u A. Cesarca 10-12, u Splitskoj 22 i na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca 1, 4, 5, 15 i 25.

Zaprimanje prijava, pojašnjavaju iz resornog Ministarstva, ne znači da je projektima automatski odobreno sufinanciranje, već sve registrirane zgrade trebaju proći postupak ocjenjivanja kvalitete prijava i projektiranih ušteda energije, koje donose najveći broj bodova. Bespovratna će sredstva biti dodijeljena zgradama koje bi obnovom ostvarile najveće uštede u budućoj potrošnji energije. Drugim riječima, sedam je „sretnih“ đakovačkih zgrada kolektivnog stanovanja u konkurenciji, no tek će se za najkasnije četiri mjeseca znati jesu li i koje su među njima prošle dalje i ostvarile pravo povući 60 ili 80 % sufinanciranih sredstava u ukupnoj vrijednosti investicije, ovisno o tome radi li se o tzv. integralnoj ili dubinskoj obnovi. Aktualnom je alokacijom višestambenim zgradama na raspolaganju 300 milijuna kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO) isporučivih putem Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva i uz stručnu pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Prethodnim ciklusom energetske obnove, vrijednim 10,2 milijuna kuna i dovršenim u ljeto 2019., osam je višestambenih zgrada pod Univerzalovom stanoupravom i stručnim vođenjem projekata dobilo novu energetsku ovojnicu i vizure i tako ostvarilo višestruke uštede energije i novca, veću vrijednost stambenih kvadrata te zdraviji i ugodniji život.

Izvor|Foto: Univerzal