Đakovački književni krug objavio je roman za djecu i mladež pod nazivom Sedmero znatiželjnih. Roman je djelo autorice Ivane Ćurić, a bavi se bavi tematikom djece u razdoblju koronavirusa.

Za pretpostaviti je kako će koronavirus biti važna umjetnička tema narednih godina i kako nas čeka niz književnih djela na ovu temu, ali je Ivana Ćurić  svakako jedna od autorica/autora koja se prva pozabavila utjecajem korona virusa na dječje živote, u romanu Sedmero znatiželjnih koji je objavljen  krajem veljače 2021. u nakladi Đakovačkog kulturnog kruga.

Nastavak je to njenog uspješnog prvog romana za djecu i mladež Folirant u razredu (2020.), a njeni mali i veliki junaci koje smo upoznali sada se suočavaju s nepoznatom i strašnom bolesti koja je iz temelja promijenila njihove živote.

Radnja romana započinje u veljači 2020., u vrijeme kada se u vijestima govori o bolesti koja se pojavila u dalekoj Kini, a sedmero malih junaka i junakinja, predvođenih Stjepanom upada u nove pustolovne, koje sada nisu samo lokalna priča, već univerzalna: na njihove živote odrazili su se događaji tisućama kilometara udaljeni. Možda Stjepan i njegova družina nisu „maleni kao lakat“, ali su „veseli kao ptice, mudri kao knjige i dobri kao sunce“, pa su se njihove pustolovine i ovoga puta završile sretno. Samo, shvatili su kako sve ono što se u životu planira i želi, lako ometu neke sile koje ne možemo sami kontrolirati niti obuzdati.

Autorica Ivana Ćurić (Tomislavgrad, 1982.) do sada je objavila tri knjige za odrasle i dvije knjige za djecu i mladež.  Autorica crpi teme iz vlastitog iskustva spisateljice, učiteljice i majke i njena književna reakcija u romanu Sedmero znatiželjnih pokazuje autorski senzibilitet, koji odlikuje, među ostalim pisanje „iz života“, dobro oblikovani likovi, prirodni dijalozi i, posebice, humor, blizak i malim i velikim čitateljima. Dodatnu vrijednost knjizi daju ilustracije Jakova Bagrarića i stripovsko, likovno oblikovanje Marija Mrnjeca.

Ono što nam je jedino jasno kada pročitamo ovaj punokrvni, dobro napisan roman za djecu i mladež, kako ovo neće biti zadnje druženje s književnicom Ivanom Ćurić, sa Stjepanom i ostalim junacima romana Sedmero znatiželjnih.

Izvor: Đakovački književni krug