Novi snažan potres u 12:19 sati, koji se osjetio u čitavoj zemlji, pogodio je Hrvatsku.

Kako javlja Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) snaga je bila 6.2, a epicentar potresa je bio 46 kilometara jugoistočno od Zagreba, negdje oko Petrinje.

Najgora situacija je u Petrinji gdje je puno srušenih kuća. Potvrđeno je kako je poginula dvanaestogodišnja djevojčica, a kasnije je potvrđeno još 5 smrti.

Nakon tog potresa osjetio se još jedan manji. EMSC je procijenio u utorak da je potres u Petrinji osjetilo šest milijuna ljudi. 

Centar Petrinje je uništen, a potres je dosta oštetio Sisak i Glinu.

Premijer Plenković i predsjednik Zoran Milanović stigli su u Petrinju. “Sve dižemo, ljude moramo negdje smjestit, šaljemo helikoptere po ljude”, rekao je Plenković.

Službe i volonteri iz čitave Hrvatske krenuli su u pomoć Petrinji. 15 vatrogasaca JVP grada Osijeka obučenih za spašavanje iz ruševina sa svom potrebnom opremom za spašavanje iz ruševina ide za Petrinju u pomoć. U pripravnosti je i đakovačka ekipa.

Hrvatske autoceste javljaju kako će danas od 15:00 sati do sutra do 22:00 sati, svim korisnicima omogućiti besplatnu cestarinu na autocesti Zagreb-Sisak.

Diljem Hrvatske skuplja se pomoć za potresom pogođena područja pa je tako svoje veliko srce pokazalo i Đakovo, a pomoć se skuplja iza Male crkve.

Potres se osjetio i u Đakovštini što nam potvrđuju komentari naših čitatelja.

Brošuru kako se ponašati u slučaju potresa možete pronaći ovdje.