Haiku radovi Đakovčanke Silvije Butković ponovno su uvršteni u Svjetsku antologiju haiku pjesništva: World Haiku 2020 No.16. Knjigu čine 503 haiku pjesme na 34 različita jezika  koje su djela 168 pjesnika iz 46 zemalja. Ovoj Đakovčanki, koja nosi titulu Master Haiga Artist (Majstor umjetničke haige), ovo je već 14. pojavljivanje u Svjetskoj antologiji.

Silvija Butković rođena je u Osijeku 1964. godine, djetinjstvo je provela na otoku Lošinju, a sada živi i radi u Đakovu u Državnoj ergeli lipicanaca Đakovo (turizam i marketing). Do sada se vrlo uspješno okušala u umjetničkoj fotografiji, poeziji, prozi, haiku pjesništvu i haigama. Od 2005. godine do danas priredila je 24. samostalne foto-izložbe. Njezini su foto-radovi primljeni na 150 skupnih izložbi u zemlji i svijetu. Sa svojim foto-izložbama gostovala je u 30-ak gradova u Hrvatskoj i izvan zemlje, uz Austriju, Mađarsku, Makedoniju i BiH. Kao aktivnoj članici FKK Đakovo dodijeljena joj je i plaketa Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije za 2010. Godinu, 2014. godine povelja zahvalnosti Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka, a 2015. godine uručena joj je i Godišnja nagrada Grada Đakova za posebna ostvarenja na području kulture.

Iz književnog stvaralaštva izdvajamo tri samostalne poetske zbirke: Dotaknuta snom, Oslobođena kap i Zapletena u mreže. Radovi joj se nalaze u 14 antologija haiku pjesništva u Japanu, u 2 antologije haiku pjesništva u Italiji i u 2 antologije haiku pjesništva u Hrvatskoj. Pjesme i prozni uradci nalaze joj se u 100 zbornika diljem Hrvatske.

Članica je mnogobrojnih fotografskih i književnih udruga u Hrvatskoj: Foto kino kluba Đakovo i Foto kluba Rijeka, članica je Hrvatskog sabora kulture Zagreb(HRSK), Matice hrvatske ogranka Đakovo, Ogranka Društva hrvatskih književnika slavonsko-baranjsko-srijemskog, Društva haiku pjesnika iz Zagreba, članica Svjetskog haiku društva World Haiku Association u Japanu (WHA), Hrvatskog književnog društva u Rijeci i Udruge slikara Đakovštine „Suncokret“. Fotoreporter i vanjski suradnik je za Pixell Media d.o.o. Zagreb, Hrvatske matice iseljenika (HMI) Zagreb, web portala Moje Đakovo i nekoliko časopisa u Hrvatskoj.

Igor Kretonić

Foto: Silvija Butković FB