U nazočnosti 41 od ukupno 47 vijećnika jučer (28. travnja 2022. godine) je održana 9. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. Na dnevnom redu je bilo 39 točaka, među koji su izvještaj o izvršenju Proračuna Osječko-baranjske županije za 2021. godinu, prijedlozi odluka o potporama za poticanje razvoja poduzetništva, dodjeli pomoći jedinicama lokalne samouprave, potporama u ruralnom turizmu, sufinanciranju kapitalnih ulaganja u sportske objekte i terene, dodjeli pomoći vjerskim zajednicama, potporama udrugama u provedbi Zakona o zaštiti životinja, Planu razvitka odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, izvješća o provođenju Programa poticanja poduzetništva, izvršenju programa javnih potreba u djelatnostima zdravstva, socijalne skrbi, statusu i problematici hrvatskih branitelja, izvršenju javnih potreba u školstvu, tehničkoj kulturi, sportu te druge točke.

Posebnu pozornost na današnjoj sjednici vijećnici su posvetili aktualnim događanjima u vezi Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, protiv čijih je četiri djelatnika Uskok donio rješenje o provođenju istrage zbog sumnji u pogodovanje pri zapošljavanju jedne osobe.

Kako bi se osigurao nastavak nesmetanog rada Agencije vijećnicima je kao posebna točka dnevnog reda predloženo razrješenje ravnatelja Agencije Davora Mikulića te imenovanje Ivane Pavasović za vršiteljicu dužnosti ravnatelja, što je većinom glasova i prihvaćeno. O navedenom događaju govorilo se i tijekom točke „Pitanja i prijedlozi vijećnika“. Tako je vijećnica Sanja Bježančević tražila raspravu o daljnjem funkcioniranju Agencije, a dr. sc. Vesna Vučemilović je kazala kako treba pustiti pravosudna tijela da rade svoj posao jer je pravosuđe u Hrvatskoj neovisno, a vijećnici Županijske skupštine trebaju im dati potporu da svoj posao rade odgovorno i na dobrobit građana.

– Na samom početku današnje sjednice predložena je izmjena dnevnog reda i uvrštena je točka o razrješenju dosadašnjeg ravnatelja JU Agencije za upravljanje zaštićenim vrijednostima na području OBŽ, odnosno imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja. Naime, u utorak prijepodne istražitelji su najavili svoj dolazak u prostore Agencije, a o svim drugim naknadnim događajima nemamo nikakvih saznanja, osim informacija iznesenih u priopćenjima DORH-a i USKOK-a. Važno je naglasiti da Agencija nastavlja normalno raditi, a imenovana je i v.d. ravnateljice Ivana Pavasović, inače dugogodišnja djelatnica te ustanove – pojasnio je zamjenik župana Mato Lukić.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija