Dana 3. rujna 2019. godine Đakovo su posjetile skandinavske novinarke Maria Charlotta Rönn iz Finske i Aušrinė Šėmienė iz Litve. Posjet novinarki održao se posredstvom Hrvatske turističke zajednice u suradnji s TZ Osječko-baranjske županije i TZG Đakova.

Maria Charlotta Rönn je turistička novinarka koja piše za finske novine pod nazivom Hufvudstabladet. Na svojoj web stranici https://www.hbl.fi/ imaju oko 32 000 pratitelja, a tiskane primjerke novina čita oko 71 000 čitatelja. Novine u tiskanom obliku izlaze na dnevnoj razini te i kao vikend izdanje.

Aušrinė Šėmienė je viša novinarka i voditeljica projekata specijaliziranih za pitanja drugih zemalja. Turistički časopis za koji piše zove se “Kelionės ir pramogos“ („Putovanja & zabava“), a fokus časopisa je na lokalnim i međunarodnim vijestima o putovanjima i raznim destinacijama. Časopis izlazi svaka 3 mjeseca i tiska se u 25 000 primjeraka, a njihovu web stranicu http://kelionesirpramogos.lt dnevno posjeti više od 1 000 jedinstvenih korisnika. Brojevi časopisa koji su tiskani u 2018. godini bili su usmjereni na Maroko, Finsku, Tursku i Tajland. U cijeloj Litvi i inozemstvu imaju više od 150 000 čitatelja.

Po dolasku u Đakovo, novinarke su prvo posjetile Ivandvor gdje su imale priliku doživjeti galop konja na ispašu, nakon toga slijedio je obilazak katedrale sv. Petra i kripte te Državne ergele Đakovo – Pastuharne. Svoj boravak u Đakovu završile su u uživanju u eno-gastronomskim specijalitetima.

Izvor: Turistička zajednica Grada Đakova