Dan je neovisnosti jedan od važnih datuma koji određuju modernu hrvatsku povijest. Nakon što je postalo jasno da se jugoslavenska kriza i srpska agresija na Hrvatsku neće moći riješiti mirnim putem, prije 27 godina, 8. listopada 1991. Sabor je Republike Hrvatske u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici raskinuo sve državno-pravne veze koje su Hrvatsku činile “tkivom” Savezne Federativne Republike Jugoslavije, pred neizbježnim raspadanjem i krvavim, već započetim Domovinskim ratom.

Za Hrvatsku, kako stoji u parlamentarnoj odluci, koju je tada pročitao potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, od tog povijesnog dana više nije vrijedio legitimitet i legalitet državnih i pravnih tijelima Jugoslavije, a JNA je proglašena agresorskom i okupatorskom vojskom koja mora bez odgode napustiti hrvatski teritorij i povući se izvan “avnojskih” i kasnije međunarodno priznatih granica samostalne Republike Hrvatske, što se nije dogodilo. Hrvatski su branitelji junačkim otporom, srcem i brojnim žrtvama, u godinama koje dolaze, udarili biljeg stvaranju suverene i neovisne domovine.

Sabor je tada pozvao i sve države, posebno članice Europske zajednice (EZ, kasnije EU) i Ujedinjenih naroda (UN) na uspostavu diplomatskih odnosa s Hrvatskom. Na toj je saborskoj sjednici usvojeno i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje nove, suvremene i demokratske Hrvatske.

Dan neovisnosti obilježava se u Hrvatskoj od 2001. godine (deset godina nakon proglašenja neovisnosti), kada je na inicijativu zastupnika Ive Škrabala proglašen nacionalnim praznikom i neradnim danom.

 

U povodu današnjeg nacionalnog praznika delegacija Grada Đakova položila je vijenac i zapalila svijeću na Spomeniku poginulim braniteljima. Komemoraciji su nazočili predstavnici Hrvatske vojske, policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici političkih stranaka. Puhački je orkestar DVD-a Đakovo rano jutros u čast domovini svirao budnicu gradskim ulicama.

Danijel Geošić