Povodom narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“, odnosno Svetog Martina, koji će se obilježiti 11. studenoga, a slijedom čega se i u cestovnom prometu i na našem području očekuje veći broj sudionika koji će konzumirali alkoholna pića.

U cilju sprječavanja prometnih nesreća i njihovih posljedica Policijska uprava osječko-baranjska će od 11. do 13. studenoga provoditi pojačana postupanja.

Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači, nadzirat će se brzina kretanja vozila, korištenje sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima te nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

Nadzor prometa vršit će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati Martinja, kada su na području Policijske uprave osječko-baranjske policijski službenici tijekom provođenja pojačanih mjera povodom proslave „Martinja“, u nadzoru prometa evidentirali ukupno 100 prekršaja od kojih 6 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 27 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila, 12 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 4 prekršaja nepropisno korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 2 prekršaja upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje vozilima, 1 prekršaj upravljanje neregistriranim vozilom i 48 ostalih prekršaja.

Preporuke za vozače koji konzumiraju alkohol: ne sjedajte za upravljač vozila, osigurajte si prijevoz, razmislite, cijena jedne runde pića iznosi koliko i taksi prijevoz do kuće, ne dozvolite da postanete crna statistička brojka, ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan, imajte u vidu da vozač pod utjecajem alkohola ne dovodi u opasnost samo sebe već i sve ostale sudionike u prometu, budite odgovorni prema sebi i drugima.

PU osječko-baranjska: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Bonavita