Slavodobitnik je 8. Šokačke alke, održane na prostoru Lovačkog doma u Selcima Đakovačkim, mladi Širokopoljčanin Ivica Sklizović. Drugi je najbolji bio Tomislav Oršulić iz Županje, a treći Filip Nikolić iz Andrijaševaca. O konačnome je plasmanu njih dvojice odlučilo pripetavanje, nakon što su u trećoj trci obojica pogodila u “sridu”. Ovogodišnji je pobjednik jahao na kobili Tena, bez koje, kako uvjerava, ne bi stigao do pobjede. Pobjednički mu je veliki pehar predao zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović Lac. Pehar je drugoplasiranom Županjcu Tomislavu uručio gradonačelnik Marin Mandarić, dok je trećeplasiranomu Filipu također zasluženi pehar predao ravnatelj Državne ergele Đakovo Mirko Damjanović. Za naslov se nadmetalo 13 jahača.

Sa šeširom na glavi, koji ponosno svake godine stavlja najbolji šokački alkar, 25-godišnji Ivica nije krio osmijeh s lica. – Osjećam se odlično! Prvi sam put na Alci i nisam se uopće pripremao za ovo, rekao je mladić koji je u konjogojstvu već osam godina.

Čestitajući organizatoru, selačkome Konjičkom klubu Zenta, gradonačelnik Mandarić nije propustio spomenuti i ostale koji su pridonijeli pripremi Alke – vatrogasce, lovce i mještane Selaca, što je dokaz, kazao je, da se zajednički u svemu može uspjeti. – Šokačka alka nije samo selačka, već je i đakovačka. U budućnosti je, zbog potencijala koji ima, planiramo učiniti turističkom top-manifestacijom, poručio je Mandarić u ime Grada Đakova kao pokrovitelja i partnera kojemu se pridružila i Osječko-baranjska županija.

I osma je Alka, kažu organizatori, dokaz da konjogojstvo i ljubav prema lipicancu žive među mladim generacijama, a uzgoj lipicanaca je kulturna genetska baština Hrvatske koju treba čuvati.

Poslijepodne je u sklopu programa 8. Šokačke alke upriličeno tekličko jahanje, ocjenjivanje hrvatskog ovčara i potezanje užeta.

Danijel Geošić