Rat u Ukrajini doveo je do još jednog problema koji se reflektirao na cijeli svijet, a to je deficit ulja na svjetskom tržištu. U Ukrajini je obustavljena prerada suncokretovog sjemena, ali i izvoz, što utječe na količinu isporuke. Međutim, kako piše poslovni.hr, Hrvatska ima dovoljno suncokreta na poljima u istočnoj Slavoniji, te iz tog razloga neće nedostajati biljnog ulja već će mu samo rasti cijena za još koju kunu. Rat u Ukrajini nema prevelik utjecaj na domaće tržište jer proizvodimo dovoljno suncokreta za vlastitu proizvodnju i izvoz. Samo prošle godine u Hrvatskoj se sadio suncokret na više od 30 tisuća hektara na kojima se poželo oko 120 tisuća tona sjemena suncokreta.

Svi smo svjedoci kako se posljednjih nekoliko tjedana pojačano kupuje ulje, međutim nema mjesta za paniku. Treba kupovati racionalno i prema potrebi, a mi Slavonci ne moramo se bojati nestašice ulja iz još jednog razloga. Naše područje poznato je i po proizvodnji svinjske masti gdje moramo spomenuti Poljoprivrednu zadrugu Branitelj eko koja se bavi uzgojem crnih slavonskih svinja, jabuka, šarana i uzgojem lješnjaka. Svi njihovi proizvodi proizvedeni su na ekološki način, a osim svinjske masti u ponudi imaju i suhomesnate proizvode kao što je kulin, slanina, kobasica, kulinova seka, i čvarci.  Za domaću slavonsku mast birano je salo crne slavonske svinje koja je uzgojena na ekološki način. Kvalitetan uzgoj svinja ključan je za visoku kakvoću svinjske masti. Svinje koje jedu prirodnu hranu i žive na poluotvorenom prostoru, daju znatno kvalitetniju mast nego ona hranjena stočnom hranom i čija je mast tretirana.

Kompletnu ponudu poljoprivredne zadruge Branitelj eko možete vidjeti ovdje, a za sve upite možete ih kontaktirati na broj +385 91 184 0335.

Maja Sajko
Foto: Branitelj eko hrana FB