Zamjenik župana Josip Miletić i zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković danas (7. studenoga 2022. godine) primili su u nastupni posjet Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku novoimenovanog veleposlanika Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj NJ. E. Gašpera Dovžana sa suradnicima.

– Razgovarali smo o mnogim aktualnim temama, a prije svega o pozitivnim trendovima u gospodarstvu. Naime, 2021. godine robna razmjena između Osječko-baranjske županije i Slovenije povećana 35 posto u odnosu na 2020. godinu, a svojim aktivnostima želimo robnu razmjenu i suradnju dodatno povećati i u narednom razdoblju. Slavonija i Slovenija imaju mnogo poveznica, od povijesnih do današnji, pa vjerujem da ćemo u kulturnom, gospodarskom i sportskom smislu imati pregršt manifestacija u narednom razdoblju – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Slovenski veleposlanik NJ. E. Gašper Dovžan istaknuo je kako je sastanak sa zamjenikom župana i zamjenicom gradonačelnika bio izuzetno uspješan. – Govorili smo o povezanosti Slovenije i Slavonije te zaključili da su prehrambena industrija i hrana osobita poveznica. Govorili smo tako o projektima u tijeku i koji zavrjeđuju našu potporu, a danas će na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek biti predstavljena zanimljiva usporedba poljoprivrede Hrvatske i Slovenije – rekao je veleposlanik Dovžan.

Zadovoljan je sudjelovanjem pripadnika slovenske nacionalne manjine u radu lokalne i regionalne samouprave, a razočaran rezultatima zadnjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj jer smatra da dio pripadnika slovenske manjine nije iskazalo svoj nacionalni i kulturni identitet. Veseli ga podatak o ambicioznog rastu gospodarstva na ovom području te očekuje njegovo daljnje povećanje nakon uvođenja eura i primjene schengenskog režima u Hrvatskoj. – Razgovarali o dobrim dobrosusjedskim odnosima i međusobnoj gospodarskoj, kulturnoj i sportskoj suradnji, prezentirali naše gospodarske zone, Zonu Nemetin i IT park, kao i velike projekte na kojima radimo zajedno sa Županijom, Gospodarski centar i Regionalni distribucijski centar. Pričali smo i o poboljšanju suradnje sa slovenskom manjinom u Osijeku na čemu ćemo posebno raditi, kao i obnovi kulturne i sportske suradnje s Mariborom koji je grad prijatelj Osijeka. Želimo ponovno aktivirati projekt „Dani Slovenije u Slavoniji“, ali i predstaviti Slavoniju u Sloveniji – rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija