Jučer je (9. listopada 2023. godine) održana nova sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije nakon koje su najnovije informacije o stanju na požarištu, kvaliteti zraka i održavanju nastave u školama javnosti prenijeli članovi Stožera.

– Jučer smo prije jačanja vjetra obavili značajan dio posla na sprječavanju širenja požara na dio deponije koja nije izgorjela. Policija je izuzela i snimila dio tragova te smo za ta mjesta, na kojima je bilo dosta zadimljavanja, dobili odobrenje za navoz zemlje što smo radili. Jutros se prvi put od izbijanja požara moglo normalno disati, bez zaštitnih maski i bez suza u očima. Danas smo u suradnji s policijom dogovorili da možemo navoziti zemlju i na sporni dio uz zapadnu ogradu, što i činimo. Ostaje još oko 1.000 kvadrata u centru požara, no sutra dolaze vještaci iz „Vučetića“ kako bi izuzeli tragove te vjerujem da ćemo sutra moći završiti gašenje. Manja izdimljavanja rješavamo s vodom i za grad neće biti problema – Goran Ivković, zapovjednik JVP Grada Osijeka

Mjerenja zraka na područjima oko požarišta kao i u mjestima gdje je zabilježeno širenje dima od izbijanja požara provode se u kontinuitetu i jučer se osjetio znatan pad razine onečišćenja.

– Kao i prethodnih dana nastavili smo mjerenje kvalitete zraka na postajama koje smo odredili kako bi mogli kontinuirano pratiti kretanje samog prisustva i koncentracije tih spojeva na području grada Osijeka, Brijesta, Antunovca i šireg područja. Rezultati koje dobivamo na mjernim postajama u trenutku mjerenja su zapravo kvalitativni i preliminarni podaci koji se nakon uzimanja uzoraka šalju u Rijeku, gdje se obrađuju svi parametri te prolaze kroz sustav izračuna kako bi kroz jedno duže vremensko razdoblje mogli dobiti i koncentracije. Dakle, sve obavijesti koje dobijete tijekom dana odnose se na prisutnost, a kroz duže razdoblje možemo dati i koncentracije. Koncentracije su od 5. do 7. listopada došle u NZJZ OBŽ te smo napravili grafički prikaz njihovih izmjena iz kojih se vidi da tijekom tih dana dolazi do drastičnog pada svih koncentracija i spojeva koje smo uzorkovali i detektirali njihovu prisutnost u zraku na svim mjernim postajama. Ti spojevi su formaldehid, benzen, toluen, etilbenzen, ksilen, stiren, acetaldehid, fenol, furan i grupa dioksini, s tim da zadnja tri navedena nismo detektirali svakodnevno na postajama – istaknula je Nataša Turić, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i dodala kako su danas koncentracije izrazito niske, osobito spojeva koji izazivaju respiratorne smetnje.

Zbog smanjene razine izdimljavanja s požarišta te poboljšanja kvalitete zraka, učenici se danas vraćaju u sve škole na području Osječko-baranjske županije, kako u županijske tako i u gradske škole.

– U protekla četiri nastavna dana proglašavali smo nenastavne dane u određenim školama na temelju količina dima i kvalitete zraka. Danas smo donijeli odluku da se od sutra u svim školama održava nastava jer je izdimljavanje izrazito malo i do kraja dana će biti potpuno zaustavljeno. Kako je i kvaliteta zraka je znatno bolja, smatramo da učenici mogu krenuti na nastavu – Miranda Glavaš-Kul, pročelnica UO za obrazovanje OBŽ.

– Vrtići će također raditi normalno, a više nije na snazi ni preporuka da roditelji ne dovode djecu u vrtiće. Više je razloga za to. Naime, izdimljavanje na požarištu je svedeno na minimum i vjerujem da će do kraja dana biti u potpunosti sanirano. Dodatno pratimo i stanje kvalitete zraka te vidimo da su koncentracije svih plinova u izrazitom padu, a kako je jučer puhao jak sjeverac vjerujem da je dobrim dijelom propuhao i „očistio“ cijeli grad. Smatramo da stoga nema više ugroze i zato će se od sutra odvijati nastava u svim školama – rekao je Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka i dodao kako se analize vode od izbijanja požara rade učestalije, a kvaliteta vode je u svim normalnim granicama, odnosno nisu zabilježene povećane koncentracije bilo kakvih tvari koje bi mogle ugroziti zdravlje i sigurnost građana.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija