Scenskom slikom “Šokačka sanjarenja”, sinoć (2. srpnja 2022.) su na pozornici ispred đakovačke katedrale svečano otvoreni 56. Đakovački vezovi.

Tema scenske slike, koju su postavili redatelj Darko Milas i scenarist Mirko Ćurić, posjet je ovim krajevima najvećeg hrvatskog slikara Vlahe Bukovca 1893. godine. Ovdje je boravio kao gost biskupa Strossmayera, a ovdje je nastala i ideja za njegovu poznatu sliku “Gundulićev san”.

Scensku sliku izveli su glumci HNK Osijek i Gavelle, članovi KUD-ova, članovi konjogojskih udruga, a u programu otvorenja sudjelovale su i brojne zvijezde slavonske glazbe kao što su Slavonske lole i Šima Jovanovac.

Sve prisutne visoke uzvanike, među kojima su bili nadbiskup Đuro Hranić, počasni građanin Grada Đakova vladimir Šeks, župan Ivan Anušić i ostali, pozdravio je gradonačelnik Marin Mandarić, a prisutnima su se obratili ukrajinski veleposlanik Vasilij Kirilić, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

U svojim govorima svi su spomenuli čvrste veze između Hrvata i Ukrajinaca te izrazili ponos kako je baš Ukrajina zemlja-partner ove velike manifestacije tradicijskog folklora.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo