U programu Đakovačkih vezova u petak 29. lipnja s početkom u 18:00 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo održat će se prva samostalna izložba slika Reze Damjanović pod nazivom Šokice.

Reza Damjanović rođena je 1950. godine u Strizivojni, u obitelji u kojoj se njegovala kulturna baština slavonske narodne umjetnosti. Život u takvom domu utjecao je na njezin estetski stav koji je utkala u svijet oko sebe i u svoje radove. U osnovnoj školi „Josip Kozarac“ u Josipovacu Punitovačkom predavala je biologiju, kemiju i prirodu, a u okviru slobodnih aktivnosti izradila je s učenicima brojne maštovite tapiserije.

Odlaskom u mirovinu ostaje joj više vremena za ljubav prema stvaralaštvu. U prvoj fazi bili su to akvareli prirode, svijetlih, nježnih tonova. Slikala je i seriju anđela u tehnici gvaša, stiliziranih oblika. Mnoštvu toplih tonova boja na liku, koji je uvijek naglašen u prvom planu, suprotstavlja mozaik geometrijskih likova hladnih boja u drugom planu. Do sada je više puta izlagala s likovnom grupom „Kontrast“ iz Josipovca Punitovačkog i sudjelovala na likovnim kolonijama.

Na ovoj samostalnoj izložbi inspirirana je bogatstvom slavonskog folklora, u čijem je okruženju rasla, pokazujući senzibilitet za detalje, boju, ton. Njezine „Šokice“ smještene su najčešće ispred tkane ponjave ili u prostoru stare slavonske sobe. Ističe se bijela boja narodnih slavonskih nošnji. Crtama, plohama i bojama tka i veze po papiru, kao što su to radile Slavonke u davna vremena na tkaninama. Nije samo kopirala viđene boje i plohe nego je inspiraciju u vrijednim rukotvorinama iskoristila za svoje viđenje i promišljeno stvarala svoje slike i ritmičke kompozicije.

Preuzeto od: Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo