Jučer je na snagu stupila mjera prevencije u borbi protiv koronavirusa (više informacija pročitajte ovdje). Zatvorene su sve trgovine, osim onih s prehrambenim proizvodima. Đakovačka tržnica još uvijek radi, međutim samo za prodaju prehrambenog programa, voća i povrća. Iako radi i otvoreni i zatvoreni dio tržnice, nužno je pridržavati se higijenskih standarda i stroge mjere socijalnoga distanciranja (minimalno jedan metar udaljenosti u vanjskom i dva metra u unutarnjem prostoru!). Iz Univerzala kažu kako zakupnicima poslovnih prostora i prodajnih mjesta, kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti, sva prava i obveze na temelju s Univerzalom sklopljenih ugovora miruju dok god se primjenjuje ova mjera.

Diljem Hrvatske se organiziraju online narudžbe i dostava hrane putem društvenih mreža sve u svrhu spašavanja OPG-ova. Tako su i Đakovčani pokrenuli Facebook grupu Đakovačka eTržnica i Facebook stranicu Đakovačka e-tržnica. Facebook stranica i grupa pokrenuta je kako bi se pomoglo lokalnim OPG-ovima da prodaju svoje proizvode koje neće biti u mogućnosti prodavati na tržnicama, s obzirom na mjere koje nalažu zatvaranje tržnica. Akcija je pokrenuta na obostranu korist proizvođača i potrošača jer hrane u prodavaonicama je sve manje zato što određeni građani neracionalno kupuju.

Svi OPG-ovci s područja Đakovštine mogu besplatno postaviti svoju ponudu hrane u Facebook grupu ili poslati svoju ponudu hrane na Facebook stranicu. Sasvim besplatno!

Autor: Maja Sajko