Napušteno njemačko selo Krndija od 15. kolovoza 1945. do 15. svibnja 1946. godine bilo je ograđeno žicom i pretvoreno u jedan od mnogobrojnih komunističkih logora u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji za njemačko stanovništvo, pretežno starce, žene i djecu iz Slavonije, Srijema, središnje Hrvatske i bosanske Posavine. U logoru je u teškim uvjetima smještaja, od gladi, bolesti i napornoga rada umrlo najmanje 338 osoba. Procjenjuje se da je kroz logor Krndiju prošlo oko 3.500 do 4.000 logoraša i da ih je oko 500 do tisuću i pol ondje izgubilo život.

Na mjestu nekadašnjeg logora danas su, na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, kod spomen-obilježja uz prigodnu molitvu položeni vijenci i zapaljene svijeće. Okupili su se predstavnici Zemaljske udruge Podunavskih Švaba, Grada Đakova, Općine Punitovci i članovi rodbine stradalih.

– Okupljeni ovdje iskazujemo počast poginulim i ubijenim članovima našeg naroda koji su ovdje sahranjeni, kao i svima onima koji su bili u ovom koncentracijskom logoru i u drugim logorima, a tijela su im sahranjena na drugim mjestima ili se ne zna mjesto gdje počivaju njihova tijela nakon smrti. Za mnoge zločine nitko nije odgovarao. Zlo, patnje, stradanja i progon ne smijemo zaboraviti, poručio je punitovački župnik Đurica Pardon.

Danijel Geošić, foto: Mirko Knežević