Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u Budimpešti je 30. studenog i 1. prosinca 2023. održana VI. Hrvatska književna Panonija koju priređuju Croatica nonproft kft., Budimpešta, Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski u suradnji sa Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj Pečuh, Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica, HOŠIG-om (Hrvatskim vrtićem, osnovnom školom i đačkim domom) Budimpešta, Panonskim institutom, Pinkovac i Srednjom strukovnom školom Antuna Horvata, Đakovo.

Osim književnih programa u istom terminu održavalo se i obilježavanje 30. obljetnice HOŠIG-ga (Hrvatskog vrtića, osnovne škole i đačkog doma) iz Budimpešte. Nastavnici i učenici Srednje strukovne škole, njih više od dvadeset, uz potporu Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu – VirtuOs iz Osijeka – sudjelovali su na više programa tijekom dva dana u Budimpešti.

U sklopu Hrvatske književne Panonije glazbeni program održali su nastavnici škole kruno Štrk i Sanja Hajduković, a nastavnice Škole su održale prezentaciju rada i dostignuća regionalnog centra VirtuOs. Najviše sudionika, ali i veselja, izazvalo je kulinarsko natjecanje Masterchef HOŠIG učenika i učenica Srednje strukovne škola i HOŠIG-a u kojem je zadatak šest ekipa bio izraditi hladno predjelo.

Učenice Strukovne škole također su priredile radionicu izrade Sofijinih srca, pralina koje su postale zaštitni znak Srednje strukovne škole Antuna Horvata. U završnom programu nastupili su i tamburaši Škole, a ravnatelje Srednje strukovne škole Mirko Ćurić uručio je ravnateljici HOŠIG-a Anni Gojtan prigodan poklon, umjetnički sliku s motivima lipicanaca, prigodom 30. obljetnice Škole.

Ravnateljica Gojtan zahvalila je učenicima i nastavnicima Srednje strukovne škole i pozvala ih da i iduće godine sudjeluju u Hrvatskom tjednu koji će se održati krajem studenoga 2024.

Izvor|Foto: Srednja strukovna škola Antuna Horvata