U Narodnim novinama od 27. svibnja 2020. objavljena je Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2020./2021. te je sada učenicima i roditeljima poznato koja zanimanja mogu odabrati u novoj školskoj godini.

U Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata Đakovo učenici će moći izabrati jedno od čak 19 zanimanja. Od tih 19 zanimanja, šest su četverogodišnja: Tehničar za računalstvo, Tehničar za mehatroniku, Strojarski računalni tehničar, Agrotehničar, Agroturistički tehničar i Fitofarmaceut, pet trogodišnjih zanimanja u Jedinstvenom modelu obrazovanja: Kuhar, Frizer, Strojobravar, Automehaničar i Stolar, šest zanimanja u klasičnom sustavu trogodišnjeg obrazovanja: Mesar, Pekar, Cvjećar, Elektroinstalater, Fotograf i Keramičar oblagač te dva eksperimentalna zanimanja u Dualnom modelu obrazovanja – CNC operater i Soboslikar ličilac dekorater u Dualnom obrazovanju.

Zanimljivo je napomenuti kako se većina zanimanja za koje se učenici mogu obrazovati u SSŠ Antuna Horvata nalazi na listi deficitarnih zanimanja te će učenici kada završe školovanje lako pronaći posao, a mnoga zanimanja se i stipendiraju. Prisjetimo se prošle godine kada je više od stotinu učenika Srednje strukovne škole dobilo neku od stipendija s državne, županijske ili lokalne razine, što je velika pomoć učenicima i roditeljima. Kako kažu iz škole, situacija vezana uz epidemiju pokazala je važnost svih ovih zanimanja koja su nužna da bi život jedne zajednice funkcionirao.

Novost su i dva eksperimentalna zanimanja, a to su: CNC operater u Dualnom modelu, koji se provodi u suradnji hrvatske i švicarske vlade, a u Srednja strukovna škola odabrana je temeljem Javnog poziva Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i eksperimentalno zanimanje Soboslikar ličilac dekorater, koje je uvedeno prošle godine. Srednja strukovna škola će biti jedna od malobrojnih škola u Hrvatskoj, koja će provoditi ovakav model najmodernijeg strukovnog obrazovanja u čak dva zanimanja.

Iz škole kažu kako su se odlučili uvesti novi program CNC operater zato što je velika zainteresiranost poslodavaca u Đakovštini koji trebaju baš ovakav profil budućih stručnjaka, najviše u drvnom i strojarskom sektoru.

Modul CNC praksa polazniku će omogućiti stjecanje vještina kroz rad usvajanje temeljnih znanja i vještina neophodnih za ručnu obradu i rad na klasičnim te rukovanja klasičnim alatnim strojevima i stjecanja odgovarajućeg stupnja samostalnosti i odgovornosti za rad na klasičnom i CNC strojevima. Iz škole kažu kako će CNC operater nakon stečene kvalifikacije odgovoriti na potrebe tržišta rada.

Izvor: LAG Strossmayer