Nedjelja, 10. rujna 1991., dan je koji će zauvijek ostati upisan crnim slovima u povijest hrvatskoga naroda, Domovinskoga rata i Bogdanovaca. Dan je to kada je selo palo u ruke okupatora, a jedanaest hrabrih branitelja krenulo je u proboj kroz minsko polje kako bi osiguralo siguran put civilima do Nuštra i Vinkovaca. Devetorica od njih jedanaest svoje živote ostavilo je u minskom polju nedaleko od Marinaca i to su: Zoran Antunović, Ramo Hrbatović, Tihomir Iveta Piđo, Stjepan Katić, Josip Knežević, Marko Knežević, Žarko Manjkas Crvenkapa, Antun Petričić, Anto Šarić. Ovaj događaj danas je poznat kao „štafeta smrti“.

Dvojica od jedanaest hrabrih branitelja, Đuro Kovačević i Ivica Jurčan, preživjeli su „štafetu smrti“. Dane su proveli u kukuruzu u molitvi i nadi kako će ih netko pronaći. Posljednji od njih pronađen je nakon čak dvanaest dana.

Njih dvojica danas su glavni pripovjedači dokumentarnoga filma „Štafeta smrti“, autorice Nade Prkačin, koji se u produkciji Laudato TV – obiteljske televizije prikazuje po čitavoj Hrvatskoj.

U četvrtak, 27. rujna, dokumentarni film „Štafeta smrti“ svoju će premijeru imati i u Đakovu, u kino dvorani Centra za kulturu s početkom u 19:00 sati.

Smisao je filma podsjetiti na hrabrost hrvatskih branitelja i njihovo nesebično žrtvovanje za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, bez obzira na kojim su se bojišnicama nalazili.

 

Igor Kretonić