Kako bi odvajanje i zbrinjavanje kuhinjskog otpada u kolektivnom stanovanju učinio praktičnijim i jednostavnijim, Univerzal je rješenje pronašao u maloj ventilirajućoj kantici s kompostabilnom biorazgradivom vrećicom.

Priliku da prvi isprobaju ovakvo odlaganje kuhinjskog otpada dobili su stanari 24 stambene jedinice u zgradi tri na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca.

Njima je danas Ana Domitrović, iz vrbovečke tvrtka Consultare, specijalizirane za biootpad, održala prezentaciju o pravilnom korištenju smeđih kantica za kuhinjski otpad, nako čega su im iste s pripadajućim biorazgradivim vrećicama i podijeljene.

Svaka stambena jedinica dobila je vrećice koje bi prema provedenim istraživanjima trebale biti dostatne za godinu dana, a njezinim pravilnim korištenjem izbjeći će se eventualne ugovorne kazne za nepropisno odlaganje kuhinjskog otpada.

Ventilirajuća je smeđa kantica proizvedena od recikliranih materijala i širokim otvorom olakšava odlaganje biorazgradivog otpada u umetnutu vrećicu. Dok njezina ručka služi kao držač poklopca, prozorčići na tijelu kantice sprečavaju razvoj plijesni i gljivica, a time i stvaranje neugodnih mirisa.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo