Zašto je opasno imati erekciju tijekom rolanja? Što znači biti atipični homofob? Kojom to rečenicom žene ubiju svu nadu u svome muškarcu? Kako efikasno opsovati nekome majku u današnje vrijeme? Po kojim političarima nazvati svoj penis i zašto? Kako su teretane društveno angažirane? Zašto je debelim ženama lakše? Kako je Isus tijekom propovijedi na Gori riješio problem akustike? Samo su neka pitanja na koja na sebi svojstven način u komičnom stand-up showu “Prosti faktori” 3. studenog u London baru odgovara Marko Dejanović. Seks, crkva, politika; za komičara, novinara i nagrađivanoga pisca Dejanovića nema tabua! Misli koje izgovara mnoge su nasmijale, ali su nekima, otkriva autor, povrijedile osjećaje ćudoređa.

Po rođenju Bosanac, po mjestu stanovanja Zagrepčanin, no po uvjerenju izbjeglica, Dejanović se stand-upom bavi posljednje četiri godine, a “Prosti Faktori” su njegova prva samostalna predstava koju publika željna humora izvrsno prihvaća. Kaže kako pred publiku “istresa” svoj pretjerano analitični, previše seksualizirani i često šokantni mozak. – Ima tu svega, raznih prostota. Svašta se rastavlja. Na proste faktore… A sve to radim zbog straha, poručuje autor. Svoj humor opisuje kao kontroverzan sadržaj i zadiranje u tabu teme, lišene autocenzure. Svojim strahovima se treba narugati, kao i strahovima društva u obliku tabua ili malograđanskog puritanstva, kaže 36-godišnji Dejanović, poznat i pod nadimkom (Napušena) Panda.

Voli se baviti balkanskom tradicijom psovki, secirati je i odavati joj poštovanje. Razmišljanje mu je često seksualizirano – nekima je metafora za život nogomet, a Marku je seks hvalevrijedna pretpostavka i ukras života. Ne ruga se samo društvu i društvenim pojavama, već često priča o vlastitim nedostacima, bilo duševnim, bilo fizičkim. O svemu tome pričat će i u London baru, na prvom ovosezonskom stand-upu, za osobe iznad 16 godina, u subotu 3. studenog od 21 sat. Za malo smijeha treba izdvojiti 10 kuna, koliko stoji ulaznica.

Danijel Geošić