Gradsko vijeće Grada Đakova jučer, 26. travnja, održalo je u velikoj dvorani đakovačkog DVD-a održalo svoju 6. sjednicu. Uz aktualni sat na dnevnom redu našlo se još jedanaest točaka, a na samom početku došlo je do zamijene vijećnika s liste „Za boje našeg grada“. Umjesto Darka Grigića, koji je podnio ostavku, prisegnula je Ljiljana Pološki Jurjević (HNS). Tijekom aktualnog sata postavljeno je više pitanja.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Danko Kočiš postavio je pitanje vezano uz sigurnost prometa u Ulici Ante Starčevića, te pozvao na organiziranje zborova građana. Gradonačelnik Mandarić odgovorio je kako za dio radova u Starčevićevoj nije ishođena građevinska dozvola, odnosno da se rješavaju imovinsko-pravni odnosi. Izrazio je spremnost za sudjelovanje na zborovima građana, rekavši kako ih je prije korona krize održano desetak. Vijećnik Josip Tomičić upozorio je da neki dijelovi grada nemaju brzi internet konkretno ukazujući na Ulici Ivice Račana. Gradonačelnik Mandarić istaknuo je kako je i to dio razvoja infrastrukture. Rekao je kako će provjeriti proceduru, odnosno kontaktirati operatera te vidjeti dalje korake ka rješavanju ovog problema. Vijećnicu Ljiljanu Pološki Jurjević zanimalo je zna li se točan datum dovršetka radova u Preradovićevoj ulici, jer su ostale nedovršene pješačke staze i kolni prilazi. Gradonačelnik Mandarić rekao je da je više puta tjedno u kontaktu s Hrvatskim cestama. Zadnja je informacija da se čeka na troškovnik kako bi mogla biti raspisana javna nabava. Potpredsjednik GV-a Tihomir Mihalj ponovio je pitanje o datumu dovršetak kružnog toka na križanju prema Satnici Đakovačkoj. Upozorio je kako njime prometuju motociklisti, iako, kako je rekao, ne bi smjeli. Zanimalo ga je i u kojoj je fazi projekt izgradnje dječjeg vrtića u naselju Sjever.

Gradonačelnik Mandarić je odgovorio kako je izgradnja kružnog toka također projekt Hrvatskih cesta te da je izviđaču radova, koliko je njemu poznato, rok za dovršetak produžen do travnja, no po svemu sudeći, ući će i u svibanj. Za izgradnju vrtića rekao je kako čekaju raspisivanje Javnog poziva koje je najavljeno 3. svibnja te da će Grad prijaviti ovaj projekt. Vijećnica Mirjana Adrić osvrnula se na projekt natkrivanja Gradske tržnice, rekavši kako se boji da dok se projekt ostvari, neće biti korisnika. Pitala je i na koji je način Grad pomogao korisnicima na tržnici u vremenu korona krize. Gradonačelnik Mandarić kazao je da tržnica ima svoju svrhu, pozvavši građane da ondje kupuju. Rekao je i kako je Grad odmah na početku spomenute krize reagirao oslobodivši korisnike zakupa. Vijećnicu Ivanu Francem zanimala je procedura oko zapošljavanja u Gradskoj upravi Grada Đakova. Pojasnili su je pročelnik Ureda gradonačelnika Grada Đakova Miroslav Klepo i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Sanja Rogoz-Šola. Gradonačelnik je pak konstatirao kako je bilo raspisano nekoliko natječaja no on, kako je rekao, niti ih je raspisivao niti odlučivao tko će biti zaposlen. Vijećnicu Francem zanimalo je kasni li proces radova u Preradovićevoj zbog navodnih penala Đakovačkom vodovodu, na što je direktor Vodovoda Ivan Kočiš odgovorio kako je u ovom predmetu uložena žalba te da je on trenutno na Visokom upravnom sudu RH. O sudbini Mimoze pitao je vijećnik Marko Berberović na što je gradonačelnik odgovorio kako se za nju i dalje traži najbolja opcija.

Gradsko vijeće usvojilo je zapisnik 5. sjednice koja je održana zadnjeg dana siječnja ove godine, a potom i prijedlog Odluke o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina na području Grada Đakova. Ovom Odlukom propisuju se potrebne agrotehničke mjere u slučajevima u kojima bi propuštanje tih mjera nanijelo štetu, onemogućilo i smanjilo poljoprivrednu proizvodnju sukladno Pravilniku o agrotehničkim mjerama, te se propisuju mjere za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina.

Usvojen je i prijedlog Odluke o utvrđivanju lokacije za kupanje (kupališta) i trajanju sezone za kupanje na području Grada Đakova u 2022. godini. Lokacijom za kupanje (kupalište) na području Grada Đakova utvrđuje se Bajer Đakovo. Sezona kupanja je od 1. lipnja do 15. rujna ove godine. Donošenjem ove Odluke stvaraju se preduvjeti za apliciranje projektnih prijedloga koji se odnose na uređenje predmetne lokacije za kupanje (kupališta) na nacionalne natječaje i natječaje Europske unije. Nadalje je usvojen prijedlog Odluke o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi te prijedlog Odluke o dopuni Odluke o nerazvrstanim cestama. Gradsko vijeće usvojilo je prijedlog Odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u Dječji vrtić Đakovo uz dodatak 15. točke u članku 3. koja glasi „Djeca čiji je roditelj zaposlen kao odgojitelj na neodređeno vrijeme u Dječjem vrtiću Đakovo“.

Usvojeno je Izvješće o izvršenju Plana djelovanja Grada Đakova u području prirodnih nepogoda za 2021. godinu, te prijedlog Zaključka o prihvaćanju Programa i financijskog plana 56. Đakovačkih vezova. Usvojeno je i Rješenje o imenovanju ravnateljice Centra za kulturu Đakovo. Na mandat od četiri godine imenovana je dosadašnja ravnateljica Sanja Pavleković.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo