Više od 80% djece u osnovnoškolskoj dobi doživi neki oblik nasilja! Osim vršnjačkog nasilja, u našemu je digitalnom dobu česta pojava i tzv. cyberbulling, odnosno nasilje u virtualnom prostoru, kojemu su medij ekrani. S objavljivanjem svojih lokacija i osobnih informacija na društvenim mrežama djeca zato moraju biti jako oprezna, posebno pred pedofilima koji tako lakše pronalaze žrtve. Svako nasilje treba prijaviti, o nasilju se ne treba bojati razgovarati, već treba potražiti pomoć, jer prijaviti nasilje ne znači tužakati. Čulo se to na sinoćnjoj javnoj tribini u organizaciji Košarkaškog kluba Đakovo u Gradskoj knjižnici i čitaonici.

Osim o izloženosti nasilju, policijska službenica za prevenciju Dajana Zeko i psihijatar dr. Ivan Ramčić govorili su okupljenim dječacima i djevojčicama iz Kluba o opasnostima uporabe droga i alkohola. Njihovo konzumiranje obično počinje u dobi od 14 ili 15 godina i vješto se prikriva kod kuće i u obitelji, no kad se otkrije (nekoliko godina kasnije, op.a.), daljnja se ovisnost može spriječiti jedino sustavnim liječenjem, a onda u maloj sredini do izražaja dolazi i problem stigmatiziranja takvih osoba, objasnio je dr. Ramčić.

– Prednost je suvremenog doba u sprječavanju nasilja i prevenciji ovisnosti dobra organiziranost škola i njihovih psihologa i pedagoga, kao i povezanost školskih stručnih službi s centrima za socijalnu skrb i policijom. Mnoge pojave međuvršnjačkog nasilja tako se disciplinskim mjerama i savjetovanjem sa psihologom riješe na razini škole, dok droge i alkoholizam na sreću kod naše djece i adolescenata nisu ni izdaleka prisutni kao u nekim drugim dijelovima Hrvatske. Osim toga, Đakovo je drugi najsigurniji grad u zemlji, rekla je predstavnica policije D. Zeko.

Povod za organizaciju ovakve tribine Košarkaški je klub Đakovo, kaže predsjednik Kluba Robert Majstorović, našao u društvenoj odgovornosti prema mladim generacijama, što si, osim rada s djecom na sportskom planu, postavlja kao jedan od važnijih ciljeva.

Danijel Geošić