U prostorijama Općine Strizivojna, u ponedjeljak 4. ožujka, svečanim događajem označit će se početak projekta „Strizivojna – Prvo digitalno selo u Hrvatskoj“. Na događaju se očekuju ministrica poljoprivrede Marija Vučković, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić i brojni drugi uvaženi gosti.

Nositelj projekta je Poslovni dnevnik, a partneri na projektu su Osječko-baranjska županija, Općina Strizivojna, te tvrtke Digital Agro i InfoDom – Centar kompetencija za osnaživanje prehrambene industrije ruralnih područja. Projekt će se provoditi uz podršku Ministarstva poljoprivrede.

Na svečanosti početka Projekta, predstavit će se planovi provođenja okupljenim poljoprivrednicima i stanovnicima Strizivojne i medijima. Jedan od temeljnih ciljeva Projekta je edukaciju i upotrebu novih tehnologija u poljoprivredi, koja značajno olakšavaju posao poljoprivrednika i čine ih konkurentnijim na tržištu u 21. stoljeću. U projektu će sudjelovati poljoprivrednici s područja Općine Strizivojna, dok će se dio provoditi i u široj društvenoj zajednici. Kroz njega se želi unaprijediti sve društvene aspekte života na selu i pokušati zaustaviti odlazak stanovništva. Cilj je da se dobre poljoprivredne prakse u budućnosti prenesu i na druga sela u Hrvatskoj. 

Predviđeno trajanje Projekta je jedna godina, a Projekt je potpuno besplatan za poljoprivrednike.

Poljoprivreda je velika šansa za hrvatsko gospodarstvo i selo, ali samo ako je moderna, utemeljena na  najnovijim digitalnim tehnologijama. Temeljni cilj projekta „Digitalno selo“ je stvaranje mogućnosti za lakšu, efikasniju i održiviju proizvodnju, veće prihode poljoprivrednih proizvođača i privlačniji život na selu, posebno za mlade. Za projekt smo odabrali partnere koji su se dokazali na tržištu, koji raspolažu znanjem i razvile su ili razvijaju digitalna rješenja koja pomažu poljoprivrednicima, da uz manje investicija ostvare veće prinose i unaprijede svoju proizvodnju. Kroz projekt ćemo educirati proizvođače i stanovnike Općine Strizivojna oko svih novina u preciznoj poljoprivredi i korištenju različitih digitalnih rješenja, a s partnerima ćemo instalirati, ponuditi i razvijati njihove digitalne platforme, organizirati teorijske i praktične obuke kako bi poljoprivrednici naučili koristiti nove aplikacije, digitalne alate i kako bi lakše donosili odluke o svojoj proizvodnji – na temelju preciznih i provjerenih podataka. Kako je za ruralni razvoj važno umrežavanje i povezivanje proizvođača i tržišta te znanosti, s novim i naprednim digitalnim platformama i rješenjima, želimo na pilot projektu omogućiti i povezivanje proizvođača i drugih dionika na tržištu, a u budućnosti formirati i virtualnu zadrugu ili modernu proizvođačku organizaciju.

Ovo bi bio ogledni primjer kako se zajedničkim snagama od Ministarstva, jedinica lokalne samouprave, tvrtki iz IT te realnog agro sektora, poljoprivrednika i društvene zajednice, uz pomoć medija i snažnih medijskih platformi može pokrenuti digitalizacija Hrvatske. Želja nam je da se u projekt uključe i drugi dionici koji mogu doprinijeti razvoju poljoprivredi i stvaranju modernih sela koja mogu postati poželjno mjesto za život i rad. 

Izvor: Osječko-baranjska županija
Foto: Općina Strizivojna