Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i ove 2024. godine organizira u Zagrebu Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2024., najveći događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovomu dijelu Europe. Natjecanje se održava u šest paviljona Zagrebačkog velesajma od 13. do 15. svibnja 2024.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih je, po isteku roka za prijave na Javni poziv za prijavu škola domaćina za Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2024. – odabrala 29 škola iz cijele Hrvatske koje će biti domaćini pojedinih disciplina. Po peti puta zaredom domaćin discipline Pekarstvo bit će Srednja strukovna škola Antuna Horvata što je potvrda dosadašnjeg uspješnog rada.

Na WorldSkills Croatia 2024. nastupit će više od 350 najboljih učenika iz više od 200 strukovnih škola te će se natjecati u 42 strukovne discipline – od tradicionalnih struka, kao što su zidarstvo, stolarstvo, frizerstvo, slastičarstvo, pekarstvo i cvjećarstvo, pa do suvremenih disciplina poput administracije IT sustava, mehatronike, CNC i CAD-CAM tehnologija ili interdisciplinarne discipline poput robotike. Među najboljima je i pet učenika i učenica Srednje strukovne škole Antuna Horvata u diciplinama agro, strojarske tehnike, soboslikarstvo, keramičarstvo i frizerstvo. Najbolji iz odabranih disciplina plasirat će se na svjetsku smotru Worldskills 2024. u Lyonu.

Tijekom tri dana natjecanja očekuje se oko 10000 posjetitelja iz RH i inozemstva među kojima i učenici iz više od 100 osnovnih škola iz cijele Hrvatske.

Izvor|Foto: Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo