Ministarstvo poljoprivrede i ove godine u povodu obilježavanja Svjetskog dana osviještenosti o otpadu od hrane i s ciljem podizanja svijesti javnosti o problematici otpada od hrane, organizira izložbu pod nazivom „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“ te je objavljen Javni poziv svim srednjim školama za sudjelovanjem u izložbi.

Srednja strukovna škola Antuna Horvata izabrana je da svojim projektom sudjeluje na izložbi koja je održana u Velikoj Gorici 29. rujna 2022. Izložbu je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Srednja strukovna škola odabrana je u kategoriji (sekciji) predstavljanja izrade jednostavnoga jela u kojem se iskorištavaju ostatci hrane. Osmislili su voćne kuglice čiji su sastojci trop od aronije (ostatak nastao pri proizvodnji likera od aronije), ostatci prhkog tijesta (nastali pri izradi paprenjaka) te suhe šljive, marelice, lješnjaci, zobene pahuljice, med, cimet, cijeđeni sok od naranče i čokolada u prahu. Učenici Jana Kranjčec, Marina Pavlović, Slavica Zeko i Luka Begović, uz mentorstvo Marije Katilović, Mihaele Tosnberger Andrić i Henrijete Marković, na izložbenom prostoru pokazivali su kako se voćne kuglice izrađuju i nudili ih posjetiteljima. Bile su vrlo zapažene i na Izložbi smo čuli mnoge pozitivne komentare o njihovom okusu, a pohvalila ih je i ministrica Marija Vučković.

Izvor|Foto: Srednja strukovna škola Antuna Horvata