Na poziv partnerske Srednje strukovne škole Fojnica u Kiseljaku i načelnika Općine Kiseljak Mladena Mišurića Ramljaka Srednja strukovna škola Antuna Horvata nastupila je 15. i 16. prosinca 2023. u programima Adventa u Kiseljaku te se predstavila prigodnim programom u partnerskoj Srednjoj strukovnoj školi Fojnica u Kiseljaku.

Ravnatelj Srednje škole Fojnica Slavenko Ivičević naglasio je dugogodišnju uspješnu suradnju dvije škole koja je prerasla u pravo i iskreno prijateljstvo. Ravnatelj đakovačke škole Mirko Ćurić je najavio i nove zajedničke projekte dvije partnerske škole te je zajedno s ravnateljem Ivičevićem sudjelovao na sastanku s mađarskim veleposlanikom u BiH Krisztian Posom (Ponsom), koji je istaknuo kako nosi prezime kao prvi đakovački biskup koji je 1239. preselio u Đakovu iz Brda kod Sarajeva.

U sklopu svečane akademije koju su priredili učenici i učenice kiseljačke škole prezentirani su projekti Srednje strukovne škole Antuna Horvata kao i suradnja s Regionalnim centrom kompetentnosti ViotuOs iz Osijeka te priređen prigodan kulturni program.

U sklopu adventskog programa na trgu u Kiseljaku školski tamburaši su održali prigodni koncert, učenice Škole kuharske struke pekle su slavonske lepinje i langošice, a nastavnici ponudili kuhano vino iz školskog vinograda.

Učenice, učenici i nastavnici i nastavnice Srednje strukovne škola Antuna Horvata obišli su Kiseljak i Kreševo gdje su posjetili franjevački samostan, u kojem se nalazi spomen-soba fra Grge Martića, velikog književnika i prijatelja biskupa Strossmayera i Grada Đakova. Također su sudjelovali u radionicama potkivanja jaja, što je poseban običaj Hrvata u kreševskom kraju.

Izvor|Foto: Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo