Srednja strukovna škola Antuna Horvata sutra, 20. svibnja, slavi svoj Dan škole i 135. rođendan.

Škola je osnovana u Đakovu 1887., kao jedna od prvih hrvatskih Šegrtskih škola. Kroz povijest je često mijenjala ime u skladu s društvenim promjenama, ali je opstala do današnjega dan i trenutno je najveća srednja škola u Đakovu i jedna od najvećih u Županiji s oko 620 učenika i više od stotinu djelatnika te više od dvadeset zanimanja za koje odgaja i obrazuje učenike u šest strukovnih sektora. Škola se odlikuje  velikom aktivnošću te uspjesima svojih učenika i nastavnika.

Program obilježavanja 135. Dana škole započinje okupljanjem sudionika i uzvanika u školskom parku, koji je prije pet godina proglašen od Hrvatske radio televizije, u projektu Najljepši školski vrtovi, kao drugi najljepši školski vrt u Hrvatskoj. Potom će se u Holu škole predstaviti učenički projekt izrade računalne igrice na temu slavenske mitolgije, koji se provodi uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Slijedi predstavljanje brojnih izdanja i nagrađenih projekta koji su u školi  realizirani u posljednje dvije pandemijske godine.

U podne je prijem za uzvanike i goste u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, a u 13:30 će se na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, u dvorani koja nosi ime po Antunu Mandiću, biskupu i utemeljitelju Obrtničkog ceha u Đakovu, održati Svečana akademija u povodu 135. obljetnice Škole. Osim pozdravnih govora uzvanika i ravnatelja Škole, predstavit će se spot za himnu obrtničkih škola koju je napisao i uglazbio Ivan Balen, otpjevale Đakovčanke, a snimio Zlatko Mesić. Učenici i učenice škole će izvesti prigodan kulturno-zabavni program, a tijekom programa nagradit će se najbolji učenici i nastavnici za postignuća u protekloj godini te ispratiti dva djelatnika i jednu djelatnicu u zasluženu mirovinu.

Izvor|Foto: Srednja strukovna škola Antuna Horvata