U Budimpešti je 24. i 25. studenoga 2022. Srednja strukovna škola Antuna Horvata sudjelovala u programu Srednjoeuropsko kulturalno povezivanje. Program je održan u sklopu manifestacije Hrvatska književna Panonija V, koja okuplja hrvatske književnike i znanstvenike iz pet zemalja panonskog prostora.

Prvi dio programa održan je u  četvrtak, 24. studenoga 2022. u kulturnom i medijskom centru  Croatica kft. u Budimpešti, a otvorio ga je veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Mladen Andrlić. Škola se predstavila glazbeno-kulturnim  programom „Milkina kuća na kraju“ – posvećenom Iliji Okrugiću Srijemcu (1827.-1897.), svećeniku, pjesniku, skladatelju i glazbeniku, prigodom 125. godina smrti. Tamburaši Srednje strukovne škola Antuna Horvata: Borna Blažević, Mateo Mikić, Marino Drenški, Marko Vujanović,  Ivan Antunović, Roko Katić i Dominik Mikešić  pod vodstvom Darija Kusture izveli su dvije poznate Okrugićeve pjesme.

Program je nastavljen  u petak, 25. studenoga 2022. u HOŠIG-u (Hrvatski vrtić, osnovna škola, gimnazija i đački dom) u Budimpešti gdje su se održana druga radionica projekta financiranog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada Đakova: „Srednjoeuropsko kulturalno povezivanje – posveta Vjeri Biller (1903.-1940.) i Sofiji Haibel (1763.-1846.). Prva je radionica održana u Salzbugu 11. i 12. studenoga 2022.

U Školskoj knjižnici HOŠIG-a, održana je prezentacija o budimpeštanskim danima i umjetničkim tragovima slikarice Vjere Biller (Đakovo 1903.-Hartheim 1940.), koju su predstavili učenici Srednje strukovne škole iz Đakova Borna Blažević i Adrian Božić, pod mentorstvom profesorice Maje Vonić. Program je otvorila ravnateljica HOŠIGa Ana Gojtan, koja je istaknula zadovoljstvo što njihova škola sudjeluje u ovim projektima koji imaju iznimnu važnost za bolje povezivanje s matičnom kulturom. Ravnatelj Srednje strukovne škole Mirko Ćurić naglasio je kako je ovogodišnji program nastavak dugogodišnjih istraživanja zajedničke kulturne baštine Đakova i Budimpešte i nastavak suradnje dvije prijateljske škole.

Održane su potom brojne kreativne radionice učenika HOŠIG-a i Srednje strukovne škole, u kojima su rađeni otisci djela Vjere Biller u glini,  izrada Sofiniih pralina, gastronomske radionice i radionice izrade tjestenine od pira te konačno atraktivni Masterchef gdje su se učenici đakovačke i budimpeštanske škole okušali u ovom zanimljivom natjecanju. U radionicama su sudjelovali uz učenike hrvatske škole iz Budimpešte,  Melita Bujdoš,  Jana Kranjčec,  Danijel Kranjčec,  Branimr Stojaković,  Pataki Martina i Valent  Osrečki, pod mentorstvom Marije Katilović, Zvjezdane Bogdan, Mihaele Andrić Tosenberger, Marije Batori i Krunoslava Biberovića.

Na završetku programa, u Auli HOŠIG-a, predstavljeni su rezultati radionica i Masterchefa, dodjela priznanja i na koncu nastup školskih tamburaša.

Po završetku programa  učenici i učenice škole domaćina s užitkom su probali Sofijina srca, novi proizvod Srednje strukovne škola Antuna Horvata.

Izvor|Foto: Srednja Strukovna škola Antuna Horvata