Studentski zbor Pravnog fakulteta Osijek i studenti Sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija Socijalni rad, u partnerstvu s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu te Udrugom socijalnih radnika Osječko-baranjske županije, organizatori su Kongresa studenata socijalnog rada. Kongres je otvoren danas (4. svibnja 2023. godine) u dvorani Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, a nakon prigodnog svečanog otvaranja uslijedila su stručna predavanja i panel rasprava.

Kongres studenata socijalnog rada prvi put je organiziran u svibnju 2022. godine, a veliki interes javnosti, mnoge suradnje i sudjelovanje velikog broja stručnjaka iz sustava socijalne skrbi motivirali su organizatore da i ove akademske godine održe ovakav skup, ovoga puta sa središnjom temom pod nazivom „Suvremeni odgovori socijalnog rada na potrebe zajednice“.

Sudionike Kongresa, koji su pristigli iz cijele Hrvatske, pozdravili predstavnici Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, Pravnog fakulteta Osijek, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

– Središnja tema ovogodišnjeg Kongresa studenata socijalnog rada, „Suvremeni odgovori socijalnog rada na potrebe zajednice“, je široka i uvijek aktualna tema o kojoj se može puno raspravljati. Naime, potrebe u sustavu socijalnoj skrbi su stalne, a ne samo u krizama za koje možemo reći da više nisu rijetkost nego je samo pitanje koja će se iduća kriza dogoditi. Sve su to pitanja koja opterećuju i građane i dakako sustav socijalne skrbi, koji će i putem ovog Kongresa pokušati polučiti određene odgovore i prevenciju kako se događaji poput jučerašnjeg u Beogradu više nikada ne bi dogodili – rekao je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić na otvaranju Kongresa.

Predsjednica Organizacijskog odbora Lara Rašić istaknula je da je svrha Kongresa potaknuti promišljanje, proširiti znanje i povećati svijest studenata, ali i zajednice o tome koji sve potencijali i resursi postoje unutar zajednice te koji su mogući odgovori i rješenja socijalnog rada na različite izazove unutar iste.

Ove godine predavači i panelisti su znanstvenici, praktičari i studenti iz Hrvatske i svijeta koji će svojim sudjelovanjem doprinijeti pronalasku odgovarajućih rješenja za aktualne društvene probleme. Tako su plenarna predavanja održali prof. dr. sc. Marina Ajduković, prof. dr. sc. Mario Vinković, izv. prof. dr. sc. Olja Družić Ljubotina, izv. prof. dr. sc. Marijana Kletečki Radović, prof. dr. sc. Kristina Urbanc, prof. dr. sc. Gordana Berc, izv. prof. dr. sc. Joan Marie Carlson i drugi.

Nakon plenarnih predavanja, održana je panel rasprava pod nazivom „Izazovi novog normativnog okvira“ na kojoj su sudjelovali prof. dr. sc. Marina Ajduković, prof. dr. sc. Mario Vinković, dipl. soc. radnik Tomislav Ramljak, zamjenik župana Mato Lukić te predstavnici Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatske komore socijalnih radnika i studenata socijalnog rada.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija