Slavonija je čarobna u svako doba a to se posebno ističe u vrijeme blagdana kada pokazuje svoj puni sjaj tradicijom, gostoprimstvom i baštinom. Uskrs u Đakovu se već tradicionalno obilježava njegovanjem običaja, prezentacijom gastronomije karakteristične za ovo doba godine te aktivnostima za najmlađe.

U subotu 23. ožujka u Ulici pape Ivana Pavla II (Korzo), svoje proizvode će predstaviti brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrtnici, udruge i domaće radinosti.

Radionica tradicionalnog šaranja jaja voskom održati će se u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo pod vodstvom Mihaele Šogorić koja sa svojim suradnicima iz Semeljaca veliku pažnju posvećuje očuvanju ovog običaja. Radi se o starom seoskom načinu šaranja jaja, kako su to radile njihove bake i prabake – voskom, a potom bojanju u bojama koje prave od obične grafitne olovke. Tradicionalno oslikavanje prakticira se sve više, osim kao najzdraviji način, bez štetnih dodataka, konzervansa i slično, predstavlja povratak očuvanju tradicionalnih narodnih vrednota, njegujući obiteljske rituale.

Radionica „Čokoladna uskrsna jaja“ održat će se pod vodstvom učenika i nastavnika Srednje strukovne škole Antuna Horvata u kući Reichsmann. Na radionici, sudionici i posjetitelji festivala moći će se okušati u izradi čokoladnih jaja uz pomoć učenika škole koji su tehniku izrade odlično savladali te će upoznati sudionike i posjetitelje s cjelokupnim procesom izrade. Naročito se ovoj radionici vesele najmlađi koji obožavaju čokoladu i zbog kojih se ova radionica prvenstveno i održava, kako bi ponajprije kušali čokoladna jaja, a također i sami okušali u izradi uz pomoć učenika koji će im pripremiti kalupe, čokoladu i različita punjenja i pomagati da dođu do kraja procesa izrade, gotovog proizvoda i da to onda s osmijehom i kušaju.

Udruga „Kreativa za kulturu” priprema druženje sa živim zečevima i zabavnu potragu za pisanicama u Strossmayerovom parku gdje najmlađi imaju priliku sudjelovati u potrazi za čokoladnim pisanicama.

Izvor: Turistička zajednica Grada Đakova
Foto: Adriana Lončarević