Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se 1. ožujka, a tim povodom jučer (28. veljače 2023. godine) je župan Ivan Anušić primio predstavnike operativnih snaga zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije. Uz članove Stožera civilne zaštite OBŽ, prijemu su nazočili predstavnici operativnih snaga vatrogastva, Hrvatskog crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja. Bila je to ujedno prigoda za osvrt na aktivnosti u proteklim, osobito u prošloj godini.

Uz redovite aktivnosti operativnih snaga Osječko-baranjske županije, prošlu godinu obilježila je prije svega kriza izazvana ratom u Ukrajini, odnosno aktivnosti vezane za prihvat i zbrinjavanje raseljenih osoba. Naravno, veliku pozornost imale su i aktivnosti u provođenju epidemioloških mjera za COVID-19, izvanredna događanja povodom vremenskih nepogoda, ali i donošenje određenih planskih dokumenta i druge aktivnosti.

– Rad cijelog sustava civilne zaštite Osječko-baranjske županije je odličan, što se vidjelo i u više kriznih situacija u kojima potvrdilo da bez civilne zaštite ni ukupni sustav ne bi mogao funkcionirati. Pokazalo se to od pandemije koronavirusa, koja je sada pri završetku te očekujemo proglašenje njenog kraja, kada je bilo izuzetno bitno organizirati i uvezati rad svih sastavnica civilne zaštite da bi sustav i društvo uopće mogli normalno funkcionirati. Naravno, imali su i više aktivnosti povodom požara, potresa i vremenskih nepogoda. Civilna zaštita i sve njene sastavnice u pravilu su „nevidljivi“, sve do trenutka kada su nam potrebni, i to je najveća poruka. Oni vježbaju i educiraju se cijelo vrijeme da bi bili spremni za svaku iznenadnu nepogodu koja nas može zadesiti. U nepogodama koje su se i dogodile proteklih godina bili su spremni i na vrhunskoj razini su odradili sve potrebito i što se od njih očekivalo – rekao je župan Ivan Anušić te nazočnima čestitao Međunarodni dan civilne zaštite.

Podsjetio je kako se i pri nedavnom posjetu SAD-u izaslanstva Županije govorilo o rješavanju problema izbjeglica iz Ukrajine. – Način na koji smo uspjeli riješiti taj problem na području naše županije privukao je pozornost i američke politike, odnosno veleposlanstava Hrvatske i SAD-a te smo i tamo razgovarali o tomu, osobito o tomu kako smo napravili jedan od najboljih programa integracije izbjeglica u naše društvo. Iskustvo koje smo imali od prije 30-ak godina pomoglo nam je u sadašnjem rješavanju problema raseljenih osoba – rekao je župan.

Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec kazao je kako sustav civilne zaštite mora funkcionirati što kvalitetnije da bi se društvo i gospodarstvo održali na potrebnoj razini.

– Republika Hrvatska je donijela strategiju procjene rizika i razvoja sustava civilne zaštite do 2030. godine što je temeljni dokument za dobivanje sredstava iz Europske unije. Kroz taj program i plan opremanja predviđena su sredstva u iznosu od 1,8 milijardi eura koji će biti uložen u sustav civilne zaštite RH, što će znatno podići razinu osposobljenosti i spremnosti za djelovanje u kriznim situacijama. Na našem području je predviđen Regionalni centar civilne zaštite u Bizovcu, i to kao logistički centar za pet slavonskih županija, ali i centar za obuku, edukaciju i osposobljavanje operativnih snaga koje djeluju unutar sustava civilne zaštite – naglasio je Zvonko Grgec.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija