Vincekovo, Vinkovo kako ga nazivaju u Podunavlju ili Vinceška u Baranji će redovnom vikendom oko blagdana svetog Vinka, 22. siječnja, u slavonsko-baranjske vinograde, vinarije i vinoteke privlači goste koji uživaju u dobrim vinskim kapljicama i zanimljivim tradicijskim običajima.

Na Martinje slavimo završetak vinogradarske godine, dok na Dan svetog Vinka – zaštitnika vinogradara, vinograda i vina, slavimo njen početak. Blagdan sv. Vinka označava novu vinogradarsku godinu i običaj je na taj dan ići prvi put u novoj godini u pohode vinogradu. Bez obzira na vremenske prilike, vlasnik vinograda dolazi do trsa, odreže tri grančice s tri pupa koje se zatim stavljaju u kuću u posudu s vodom uz prozor. Kada grančice potjeraju, nagađa se kakva bi mogla biti godina. Trs s kojeg su odrezane grančice zatim se obredno poškropi – “krsti” starim vinom te se ukrasi dimljenim kobasicama, špekom i sušenim rebrima koji simboliziraju želju za plodnošću i dobrim urodom.

Dan sv. Vinka svake se godine tradicionalno obilježava u Slavoniji i Baranji koje pričaju jednu od najljepših vinskih priča, s nepreglednim vinogradima, gdje su smješteni najveći, najnagrađivaniji i najstariji vinski podrumi u Hrvatskoj. Vina Slavonije i Baranje posljednjih su godina sve atraktivnija i cjenjenija te su itekako konkurentna na europskom tržištu. Regijom dominiraju četiri vinogorja: zapadno ili feričanačko, južno ili đakovačko, sjeverno ili baranjsko te istočno ili erdutsko.

Gotovo nema slavonsko-baranjskog vinograda, podruma ili gatora gdje se veselo društvo ne opušta uz glazbu, dobru vinsku kapljicu i gastro delicije ovog kraja, kako bi proslavili Vincekovo

Iz policije poručuju: Oprezno u prometu

Kako bi građani bezbrižno sudjelovali u svetkovini Vincekova, policija savjetuje vozače da nakon konzumacije alkohola sebi osiguraju siguran smještaj do slijedećeg dana ili za prijevoz angažiraju osobu koja nije konzumirala alkohol, kako ne bi ugrožavali sebe i druge sudionike u prometu, a time sigurno izbjegli i sankcije za prometne prekršaje.

U cilju povećanja sigurnosti u prometu tijekom predstojećeg vikenda, na području Policijske uprave osječko-baranjske, policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske će u suradnji s policijskim službenicima Policije uprave brodsko-slavonske i Policijske uprave požeško-slavonske, provodit pojačane mjere usmjerene na utvrđivanje nedopuštene prisutnosti alkohola u krvi i droga u organizmu vozača.

Igor Kretonić
Izvor: PU osječko-baranjska/TZ osječko-baranjska
Foto: Bonavita