Program ovogodišnjeg 14. Međunarodnog festivala kazališnih akademija „Dioniz“ koji se u Đakovu održava od 23. do 27. ožujka, predstavili su jučer, 21. ožujka, na konferenciji za medije gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić i umjetnička voditeljica Dioniza selena Andrić.

Dioniz se, kako je rečeno na konferenciji, nakon dvije pandemijske godine, vraća u naš grad u svom uobičajenom terminu. Podsjetimo, 2020. godine nije održan dok je prošle godine bio pomaknut na jesen.

Gradonačelnik Mandarić rekao je kako u Đakovo dolaze studenti i profesori hrvatskih kazališnih akademija iz Zagreba, Splita, Osijeka te Sarajeva, Bosna i Hercegovina, Cetinja, Crna Gora, iz Novog Sada, Srbija, te iz Freiburga, Njemačka. U Đakovu će 14. Dioniz okupiti oko stotinu studenata i profesora. Najavio je kako je otvorenje Festivala u srijedu, 23. ožujka, u 19:00 sati, uz svakovečernju izvedbu predstava u Centru za kulturu.

Prve večeri Festivala, u srijedu, na programu je predstava Bjegunci koja je svoju premijeru imala u Novom Sadu, u okviru programa Europske prijestolnice kulture (EPK), dok će premijeru za Hrvatsku imati upravo u Đakovu. – Nastala je suradnjom glumaca iz RH, Srbije i BiH, a sve povodom EPK 2021., rekao je gradonačelnik Mandarić.

Ispred Organizacijskog odbora, odnosno Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku na konferenciji je govorila umjetnička voditeljica. Dioniza Selena Andrić. – Dioniz se ove godine ponovno vraća kao veliki, međunarodni festival, rekla je Andrić i naglasila kako je izvršni producent Antonio Šabić, a kreativna producentica Iris Tomić. Najavljujući predstavu Bjegunci, Andrić je rekla kako je riječ o velikom projektu koji dosad nije viđen, a čini ga mnoštvo simultanih priča. Nakon Srbije, Hrvatske, slijedi mu i bosanska premijera. Andrić je najavila i radionice od četvrtka do subote – svakodnevno dvije prijepodne i dvije popodne, te da ih drže strani profesori. Svake večeri prezentacije su akademija koje sudjeluju na Festivalu. U subotu, u 18 sati, Andrić je najavila premijeru filma Marija Sekelez – Mi od pljeska živimo. 

Sve predstave koje će biti održane u Centru za kulturu otvorene su za javnost, a ulaz je besplatan.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo