Danas je održana press konferencija gradonačelnika Đakova Marina Mandarića. Tema je bila: Suvlasnički odnosi između Grada Đakova i tvrtke Radio Đakovo d.o.o. Gradonačelnik Marin Mandarić izjavio je sljedeće:

“Potaknut višestrukim javnim istupima i napadima od strane većinske suvlasnice tvrtke Radio Đakovo d.o.o. gđe. Mirjane Adrić, smatram potrebnim ovim putem svima vama dragi sugrađani, čitatelji Đakovačkog lista, pojasniti cjelokupnu situaciju i odnos između Grada Đakova i tvrtke Radio Đakovo d.o.o. Namjera mi je otkloniti neistinite optužbe kojima se Grad Đakovo i mene osobno optužuje da želim zatvoriti, ugasiti Radio Đakovo, a radnike poslati na ulicu. Činjenica je da se vodi sudski spor između Grada Đakova i tvrtke Radio Đakovo d.o.o. koja je u većinskom vlasništvu gđe. Mirjane Adrić, no to nije ništa novo niti neuobičajeno, jer je poznato da se razni sudski sporovi između Grada i tvrtke vode već godinama.

Da bismo razumjeli složeni odnos Grada Đakova i tvrtke Radio Đakovo, potrebno je vratiti se unatrag i činjenično razjasniti kronologiju događanja. Nesporno je da je nekada javni (društveni) medij Radio Đakovo nakon pretvorbe i privatizacije, tj. prodajom suvlasničkih udjela koje su imale općine Đakovštine i ostali mali dioničari, većinska suvlasnica postaje gđa. Mirjana Adrić s udjelom od oko 57%, a Grad Đakovo ostaje manjinski suvlasnik s oko 37% udjela. Preostali suvlasnici su četvero zaposlenika. Radio Đakovo je svoje poslovanje sve do 2011. godine obavljao u poslovnom prostoru na petom katu poslovno-stambene zgrade u Ulici bana Jelačića 6 koji je u vlasništvu Grada. Tek 2008. godine su g. Zoran Vinković kao gradonačelnik i gđa. Mirjana Adrić kao direktorica tvrtke Radio Đakovo d.o.o. sklopili Ugovor o zakupu gradskog poslovnog prostora u kojem je radio poslovao, kojim je određena visina zakupa u iznosu 2.609,55 kuna mjesečno. Problem nastaje zbog toga što tvrtka Radio Đakovo d.o.o. nije Gradu Đakovu na ime zakupa poslovnog prostora kroz punih 10 godina (do travnja 2018.g. i predaje poslovnog prostora Gradu) uplatila niti jednu kunu te što se sporila s Gradom za vlasništvo poslovnog prostora (sudski sporovi za vlasništvo poslovnog prostora završili u korist Grada Đakova).

Mojim dolaskom u Grad na dužnost Gradonačelnika zatekao sam veliki nered i nerad po pitanju poslova naplate prihoda. O tome se govorilo na nekoliko sjednica Gradskog vijeća, problematika gotovo 25 milijuna kuna nenaplaćenih gradskih prihoda, od kojih je gotovo polovina bilo u zastari i nenaplativo, je bila i medijski javno popraćena. Kako su gradske službe počele redom odrađivati predmete nenaplaćenih gradskih prihoda, tako su naišli i na predmet tvrtke Radio Đakovo d.o.o. koja nije podmirivala obveze prema Gradu te je u tom trenutku bila dužna 250.401,80 kuna za zakup poslovnog prostora te 21.096,58 kuna za neplaćenu komunalnu naknadu.

Dragi sugrađani, sada sami prosudite tko je u pravu, a tko laže. Ovdje se radi o tome da svi trebamo biti u jednakom položaju kada se radi o primjeni zakona, o tome da postupanja Grada moraju biti zakonita i prema svima jednaka. Očito je da nekim strukturama bliskim bivšoj gradskoj vlasti ne odgovara da se prema svima postupa isto i da se zakoni i pravila na sve jednako odnose.

Kao jedan od vas, građanin grada Đakova, smatram da ako sam i ja, kao i vi, dužan redovito plaćati svoje obveze, režije, odvoz otpada, vodu, komunalnu naknadu i ostalo, da tu obvezu imaju i svi ostali. Nije pošteno i nije u redu prema nama koji redovito plaćamo svoje obveze, da u našem gradu imamo povlaštenih koji to ne moraju.

Kao čelniku Grada Đakova, zakonska mi je obveza brinuti o imovini Grada te o pravovremenoj naplati prihoda. To što moj prethodnik g. Vinković, koji ovih dana često istupa po press konferencijama zabrinut za budućnost tvrtke Radio Đakovo d.o.o., nije radio po zakonu, što se godinama nitko nije brinuo o gradskoj imovini, to ne znači da sam i ja tako trebao nastaviti. Želim raditi i dužnost Gradonačelnika Grada Đakova obavljati zakonito, pravično i pravedno, jednako prema svima, pa makar me to stajalo čestih medijskih prozivanja i napada od strane većinske suvlasnice tvrtke Radio Đakovo d.o.o., bivšeg gradonačelnika ili ostale oporbe.

Dragi sugrađani, vjerujem da sam vam uspio ukratko pojasniti problematiku i odnos Grada Đakova i tvrtke Radio Đakovo d.o.o. Ne dajte se obmanuti i ne vjerujte lažima, isto kao što se prije dvije godine niste dali obmanuti i povjerovati lažima izrečenim na tom istom Radio Đakovu za vrijeme predizborne kampanje za lokalne izbore, na kojima ste mi dali povjerenje za vođenje Grada. Ne bojte se, jer jedno je sigurno, samo istina će na kraju pobijediti.

Odgovornost za poslovanje tvrtke Radio Đakovo d.o.o. i zaposlenike radija je isključivo na direktorici i većinskoj suvlasnici gđi. Mirjani Adrić te je krajnje nekorektno da se za loše poslovne poteze i vođenje tvrtke optužuje Grad i mene osobno. Budemo li svi radili u skladu sa zakonom i svojim zakonskim ovlaštenjima i obvezama, nitko neće imati nikakvih problema. Još jednom ću ponoviti, nije namjera Grada zatvoriti ili ugasiti Radio Đakovo i zaposlenike poslati na ulicu, a odgovornost za budućnost Radio Đakova nije na Gradu Đakovu, nego na Upravi tvrtke. Sudski sporovi između Grada i tvrtke Radio Đakovo su se vodili još i za vrijeme bivše gradske vlasti. Ugovor o zakupu, temeljem kojeg tvrtka Radio Đakovo d.o.o. nije punih 10 godina Gradu platila niti jedne kune za zakup poslovnog prostora, sklopljen je još 2008.g. “

Cijelu press konferenciju možete pogledati OVDJE.

Izvor: Grad Đakovo