Astronomsko društvo Orion i ove godine organizira na đakovačkom Bajeru promatranje “zvijezda padalica” poznatijih pod nazivom “Suze Sv. Lovre”

Uskoro, kao i uvijek u ovo doba godine, naše će nebo od sumraka do zore uljepšavati česti i sjajni tragovi “zvijezda padalica”, meteora iz porodice Perzeida, u Dalmaciji poznatiji kao „Suze Sv. Lovre“.

Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa srijede, 12. na četvrtak, 13. kolovoza 2020. Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će svojim sjajnem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je u biti od ponoći do zore, ali će nas malo, kako smo već rekli, ometati Mjesec svojim sjajem.

Kiše meteora u stvari su komadi svemirskog materijala koji udaraju u gornje atmosferske slojeve Zemlje. U slučaju Perzeida, radi se o komadićima 26 kilometara širokog kometa Swift-Tuttle, koji redovito prolazi pored Zemlje. Ova se kiša meteora preklapa s Delta akvaridima, čiji je vrhunac prošao nedavno 29. srpnja, ali koji će se još neko vrijeme pojavljivati na noćnome nebu.

Ukoliko vremenske prilike dopuste promatranje i čisto večernje nebo, svjetliji meteori će biti vidljivi svima, stoga nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u spektaklu. Najbolje je prošetati se u prirodu, izvan grada, ponijeti dekicu, lijepo se smjestiti i uživati u nebeskoj predstavi.

Grad Đakovo će se već tradicionalno priključiti promatranju te će ugasiti javnu rasvjetu na području Grada u vremenu od 22 sata sve do 1 ujutro.

Astronomsko društvo „Orion“ kao članica Hrvatskog astronomskog saveza poziva sve sugrađane, da ukoliko vremenske prilike dozvole, i ne bude bilo kišovito ili oblačno, da nam se pridruže na đakovačkom Bajeru (iza Kauflanda) od 22 sata gdje ćemo teleskopom promatrati i planete Jupiter i Saturn. Svima ostalima predlažemo da ponesu dekice i da na Bajeru uživaju u večernjoj nebeskoj predstavi.

Također, za sve zaljubljenike u fotografiju, u ovom slučaju astrofotografiju, pozivamo sve da fotografiraju noćno nebo i kada uhvate Perzeide, da nam fotografije pošalju na email: [email protected] kako bi ih objavili na našim Internet stranicama.


NEKOLIKO ČINJENICA O PERZEIDIMA:
Matično tijelo: Komet 109P/Swift-Tuttle,
Radijant (ishodišna točka na nebu): Zviježđe Perzej,
Maksimum aktivnosti: 10.-13. kolovoza,
Maksimalni broj meteora: od 80 do 100 meteora u jednom satu,
Maksimalan vidljiv broj meteora: od 40 do 50 u jednom satu,
Brzina meteora: 59 km/s,
Narodni naziv: Suze sv. Lovre.


UPUTE ZA OPAŽAČE:
Ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja), tamo ćete opaziti najmanje meteora,
za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi,…),
meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu,
potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu,
potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja.


Ukoliko meteore želite fotografirati, svoje fotoaparate podesite na ove postavke:
Manual (M) mod (uključujući balans bijelog i fokus),
širokokutni objektiv,
maksimalan otvor objektiva,
visoke ISO vrijednosti (1600 ili više),
fotoaparat postaviti na čvrsti stativ.
Uz sve ovo najvažniji zahtjevi su svjetlosno jaki objektiv (što manji f-broj) i visoka ISO osjetljivost. Računajte da objektiv sa f/2 otvorom prima 4x više svjetlosti od f/4 objektiva! ISO osjetljivost ovisi o vrsti fotoaparata – neka bude najveća moguća na kojoj možete tolerirati digitalni šum. Što se tiče vremena eksponiranja, dovoljne su ekspozicije do 30 sekundi. Meteori ionako zabljesnu u djeliću sekunde, a sa duljim ekspozicijama samo ćete povećati digitalni šum. Dobro je imati programibilni okidač (ili takvu opciju u fotoaparatu) te postaviti uzastopno okidanje fotografija.
Kako to izgleda, pogledajte u videu:
https://youtu.be/vTXA5gYWtXs


Srdačan pozdrav,
Danko Kočiš
predsjednik AD „Orion“

Igor Kretonić