Nebo će narednih noći, od sumraka do zore, uljepšavati tragovi zvijezda padalica, meteora iz porodice Perzeida, u narodu nazvanih “Suze svetog Lovre”. Meteorski roj, prema prognozama, najavljuje đakovačko Astronomsko društvo Orion, bit će najbolje vidljiv u noći s ponedjeljka 12. kolovoza na utorak 13. kolovoza. – U jednome će se satu moći vidjeti između 15 i 20 meteora jer će ove godine Mjesec biti gotovo pun pa će njegova svjetlost smanjiti broj vidljivih tijela. Najbolje je vrijeme za opažanje “Suza svetoga Lovre”, koje prate sjajni tragovi, od 22 sata do zore, objašnjava Orionov predsjednik Danko Kočiš.

Kiše meteora ustvari su komadi svemirskoga materijala koji udaraju u gornje atmosferske slojeve Zemlje, dodaje Kočiš. U slučaju Perzeida, radi se o komadićima 26 kilometara širokoga kometa Swift-Tuttle koji redovito prolazi pored Zemlje.

Đakovački astronomi uputili su i poziv Gradu Đakovu da u ponedjeljak 12. kolovoza ugasi javnu rasvjetu od 21 sat, kako bi i građani u samome gradu, na terasama i u vrtovima, mogli uživati u ovoj nebeskoj pojavi. Da bi se zvijezde padalice dobro vidjele, potrebno je odmaknuti se od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, a najbolje ih je promatrati iz prirode. Meteorska se kiša pojavljuje svake godine između 10. i 13. kolovoza, kada u jednom satu “padne” između 80 i 100 Perzeida, a može ih se u uvjetima dobre vidljivosti primijetiti od 40 do 50. Kreću se brzinom od 59 km/h.

Danijel Geošić