Središnji dio Đakovačkih vezova svečana je povorka sudionika koja prolazi ulicama grada od Malog parka do Strossmayerovog parka.

Svake godine povorka okupi brojna društva, čuvare tradicije i starih običaja, koja se u najljepšem ruhu, pjesmom i plesom predstave mnoštvu koje ih pozdravlja dok prolaze gradom.

Ovogodišnja povorka brojala je 43 skupine iz čitave Hrvatske, ali i iz svijeta pa smo tako mogli vidjeti skupine iz Bugarske, BiH, Srbije, Slovenije, Ukrajine (koja je po drugi puta bila zemlja partner Đakovačkih-vezova).

Neizostavni su dio povorke četveropreg, dvopreg, svatovske zaprege i jahači, koji povorkom prolaze nakon folklornih skupina. Ovogodišnja povorka okupila je 40-ak svatovskih zaprega i 60-ak jahača.

Povorka se mogla pratiti i u izravnom prijenosu na programu HRT 1.

Nakon povorke sudionici su se zaputili prema Strossmayerovom parku gdje su se do kraja dana održavale Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srijeme te svečano zatvaranje 56. Đakovačkih vezova uz program “Slavonijo, zemljo plemenita” i Izbor za najbolje nošeno narodno ruho.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo