Kako je čovjek prapovijesnoga doba, koji je živio prije pola milijuna godina, izrađivao alatke kojima si je pomagao u svakodnevnom životu prikazao je sinoć u dvorištu Muzeja Đakovštine Tomislav Ivančić, student diplomskoga studija arheologije na Sveučilištu u Zadru. Ivančić je izrađivao predmete od kamena, kosti, životinjskih rogova, gline i drugih prirodnih materijala. Duh je te prapovijesne svakodnevice osjetila, nažalost, tek nekolicina znatiželjnika okupljena na Ivančićevoj prezentaciji, doznajući kako se izrađivalo ljepilo, od čega se pravilo uže, kako i od čega su se dobivale alatke od kamena, na koji se način izrađivalo sječivo i strelice, koje su vrste drveta najbolje za uglavljivanje i još mnogo mnogo toga.

Bio je to tek uvod u višednevnu radionicu i kamp na jezeru Borovik, gdje će budući đakovački arheolog od 20. do 27. srpnja rekonstruirati izgradnju zida stambenog objekta iz starijeg željeznog doba, čime će posjetiteljima i sudionicima eksperimentalne radionice pokušati dočarati graditeljsku tradiciju tog pradavnog vremena. Ivančić pritom namjerava koristiti tek izvorne tehnologije koje su rabili prapovijesni ljudi na našem području.

Sudjelovat će studenti arheologije zagrebačkog i zadarskog sveučilišta koji će tjedan dana provesti u šatorima pod otvorenim nebom i u uvjetima kakve ne poznaje moderno doba, a između ostalog, prezentirat će izradu predmeta od kosti i kremena te izvornu proizvodnju luka i strijele.

– Ideja je da svi okuse život prapovijesnog čovjeka… Htio sam isprobati nove stvari, postaviti pitanje i dati na njega odgovor kroz eksperiment. Smatram kako je budućnost arheologije upravo u eksperimentu, kako u znanstvenom, tako i u turističkome smislu, jer arheologija je tu zbog znanosti koliko i zbog ljudi. Potrebno je pokazati ljudima što smo naučili i što znamo o čovjekovoj prošlosti, a nema boljeg načina nego u prirodi prezentacijom svakodnevnoga života čovjeka u prošlosti, kaže Ivančić.

Danijel Geošić, foto: Muzej Đakovštine