Većina gradova u Republici Hrvatskoj bilježi negativan prirodni prirast, odnosno veći broj umrlih u odnosu na rođene. Međutim, nedavno je napravljena demografska analiza te je ona pokazala kako se u velikom broju gradova ta slika popravlja.

Primjerice u 2018. godini u odnosu na godinu prije Grad Đakovo je bio među vodećih deset gradova u kojima je smanjena razlika rođenih i umrlih. Negativan prirodni prirast smanjen je sa 106 na 64 razlike rođenih i umrlih. Iako se može tumačiti da je manje ljudi umrlo, ipak, činjenica je da se i slika o novorođenima popravlja. Bolja demografska slika rezultat je niza demografskih mjera.

Grad Đakovo nedavno je potpisao sporazum kojim se pridružio Županiji u subvencioniranju kamata na stambene kredite s jednim postotnim bodom. Isto toliko odobrava i Županija, pa krajnja kamata za korisnike iznosi oko pola do jedan posto. Također je u Đakovu prošle godine prodano više od 150 stambenih objekata. Ovakve mjere predstavljaju jedan od mnogobrojnih načina kako privući obitelji za ostanak ili dolazak u grad.

Osim ove mjere, u Đakovu je prošle godine donesena mjera o jednokratnoj potpori, u iznosu od 500 kuna, učenicima srednjih škola za nabavku udžbenika, radnih bilježnica i druge potrebne školske opreme. Isto tako su i učenici od prvog do sedmog razreda dobili vaučere u protuvrijednosti 600 kuna, a učenici osmih razreda 700 kuna.

Grad Đakovo također izdvaja preko milijun kuna za stipendije učenicima i studentima. Učenici dobivaju stipendiju u iznosu od 500 kuna, a studenti 1000 kuna mjesečno.

U rujnu je otvoren vrtić s dograđene tri moderno uređene sobe dnevnog boravka s garderobom i sanitarnim čvorom te prostor za boravak još 60-ak mališana. Uređena je i mala dvorana, zbornica/knjižnica, dva ureda i pomoćni prostor. Ukupna vrijednost projekta iznosila je oko 2,3 milijuna kuna, a novoizgrađenim vrtićem smanjila se lista čekanja za mališane.

Grad također sve više ulaže u potpore poduzetnicima i poljoprivrednicima. Tako je prošle godine potpisan čak 221 ugovor i dodijeljeno 1.982.903,33 kune. Od toga za poduzetnike 1,6 milijuna, a to je dvostruko više nego 2017. godine.