Trinaesti međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz 2020. koji je u Đakovu trebao biti održan od 23. do 28. ožujka je otkazan – rečeno je to na danas održanoj konferenciji za medije u Maloj vijećnici Grada Đakova. Kako je pojasnio gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, festival je otkazan u skladu s preporukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, odnosno Osječko-baranjske županije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zbog trenutne situacije u svijetu vezane uz epidemiju koronavirusa.

Dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, koja je s Gradom Đakovo suorganizator festivala, Helena Sablić Tomić je kazala kako je u ovogodišnjem Dionizu trebalo sudjelovati oko 200 sudionika, a prvi put je producent trebao biti Grad Đakovo. – Htjeli smo ponuditi nešto posve novo, različito, drugog identiteta, ali kada je krenula priča oko koronavirusa prvi su nam otkazali studenti iz SAD-a, potom iz Njemačke, Sarajeva, da bi se potom pridružili i Austrija, Novi Sad, Bugarska, Split, Zagreb. Dakle, sve akademije čije smo sudjelovanje planirali, rekla je dekanica. Dodala je kako se Dioniz neće odgađati za jesen, nego će ići u redovnom terminu iduće godine. Međunarodni dan kazališta koji se obilježava 27. ožujka, napomenula je, bit će održan, ali virtualno.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Đakova Antun Galić također je govorio na tiskovnoj konferenciji te iznio mjere koje se poduzimaju, a vezane su uz koronavirus. Rekao je kako je održano više sjednica te da su odaslane informacije kako se moraju slijediti upute Stožera civilne zaštite RH. Danas je održan sastanak i s ravnateljima gradskih ustanova, sve manifestacije do daljnjeg se neće održavati. Također, upućen je apel svim roditeljima koji su u mogućnosti da od ponedjeljka 16. ožujka ne dovode svoju djecu u dječje vrtiće. Ako pak roditelji nemaju izbora ni mogućnosti zbrinut djecu negdje dalje zbog radnih obaveza, za djecu će biti organiziran smještaj. Načelnik Stožera Antun Galić rekao je kako će se iz trenutka u trenutak budno pratiti događanja i naputci nacionalnog Stožera pa i Vlade RH te će se u skladu s tim postupati.

Izvor: Grad Đakovo