7. lipnja 2003. godine papa Ivan Pavao II., danas svetac, posjetio je Osijek i Osječko-baranjsku županiju. 20 godina kasnije, sa željom da se svečano i dostojanstveno obilježi ova obljetnica, Osječko- baranjska županija u suradnji s Gradom Osijekom i Đakovačko-osječkom nadbiskupijom organizirala je koncert Vokalnog ansambla Brevis i zborova Instituta za zborsku glazbu Polifonija u konkatedrali Sv. Petra i Pavla u Osijeku. Svetu misu uoči koncerta predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić. Koncert pod nazivom „Dođite živomu vrelu“ privukao je velik broj ljudi, koji su do posljednjeg mjesta ispunili konkatedralu, a u kojoj su izložene i fotografije posjeta pape Ivana Pavla II. Osijeku i Đakovu,autora Marina Topića.

– Dvadeset godina od posjeta pape Ivana Pavla II., pape koji je zasigurno bio najveći prijatelj Hrvatske u ono vrijeme kad je Hrvatskoj trebao i prijatelj i pomoć, a to su 90-e godine. Papa Ivan Pavao II. izravno se založio za priznanje Republike Hrvatske te zaštitu Hrvatske kao zemlje i zaštitu hrvatskog naroda. Ostavio je dubok trag u hrvatskom narodu, tri puta je posjetio Republiku Hrvatsku a osobito smo ponosni što je posjetio upravo Osječko-baranjsku županiju. Svjesni važnosti i težine tog posjeta, odlučili smo organizirati ovaj svečani koncert i izložbu – rekao je župan Ivan Anušić.

Vokalnim ansamblom Brevis ravnala je dirigentica Antoaneta Radočaj-Jerković uz klavirsku pratnju Davora Dedića, a istaknula je koliko je ovaj datum važan baš za zborove Instituta za zborsku glazbu Polifonija.

– S posebnim zadovoljstvom primili smo poziv od Osječko-baranjske županije da večerašnjim svečanim koncertom proslavimo veliku obljetnicu za našu županiju, a to je posjet Svetog Oca pape Ivana Pavla II. Koncert smo nazvali upravo prema pjesmi koju su zborovi Polifonije taj dan izvodili samostalno, „Dođite živomu vrelu“, a bili smo izuzetno počašćeni, tada baš kao i danas, što smo imali priliku sudjelovati – rekla je dirigentica Vokalnog ansambla Brevis, Antoaneta Radočaj-Jerković.

Uz Vokalni ansambl Brevis, na koncertu je nastupao i mlađi zbor Brevis te Dječji zbor Osječki zumbići, otpjevavši neke od najpoznatijih hrvatskih duhovnih pjesama poput „Krist na žalu“ i „Rajska Djevo, Kraljice Hrvata“.

-Veliko nam je zadovoljstvo da ovim svečanim koncertom u konkatedrali obilježavamo 20 godina posjeta Svetog Oca pape Ivana Pavla II., našeg pape. Jako smo sretni i ponosni što ovom prigodom ne zaboravljamo na papu za kojeg svi znamo koliko je volio Hrvatsku – rekla je zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković.

– Prepuna konkatedrala Sv. Petra i Pavla uglas je s Vokalnim ansamblom Brevis pjevala naše najljepše duhovne pjesme, u čast 20 godina posjeta pape Ivana Pavla II. Osječko-baranjskoj županiji. Nema ljepšeg i svečanijeg načina nego uoči Tijelova odati počast velikom svecu i prijatelju Hrvata – rekao je nakon koncerta župan Ivan Anušić.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija