Općina Trnava tradicionalno je danas na blagdan sv. Vinka proslavila svoj Dan uz niz svečanosti. Obilježavanja je započelo svečanom misom u župnoj crkvi Našašća svetog Križa u Trnavi, okupivši vjernike u zajedničkoj molitvi i zahvalnosti.

Nakon svete mise, uslijedila je svečana posveta novog vatrogasnog vozila. Ovaj događaj posebno je istaknuo važnost suradnje između općinskih vlasti, Osječko-baranjske županije i vatrogasne zajednice. U vinogradima i podrumima Đakovačko-osječke nadbiskupije upriličena je svečanost blagoslova vinograda i mladog vina. Blagoslov vinograda i misnog vina je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Đuro Hranić. Nadbiskup je istaknuo kako danas molimo Gospodina za ljudsku mudrost kako bi poštovali zakone prirode. – Da ne budemo sebični, nego da znamo ponizna srca slušati glas Božji i njegove zapovijedi kako ne bismo sami sebe ugrozili svoj život, kazao je nadbiskup Hranić. – Uz molitvu da Gospodin zaštiti ova naša polja i vinograde, molimo da mi ljudi budemo odgovorni. Molimo da nas gospodin zaštiti od zla. U zadnje vrijeme imamo pojedinaca koji uvoze jeftino grožđe iz istočnih zemalja bivše države, različite patvorine od vina i prodaju to po bagatelnoj cijeni kao hrvatska vina. Ruše cijenu naših sortnih, kvalitetnih vrhunskih vina i dostojanstvo i vrijednost rada naših vinara i vinogradara, kazao je nadbiskup te dodao kako nikad nije bilo manje vinograda nego sada. Nadbiskupijski vinogradi nalaze se na nešto manje od 30 hektara, a Misna vina, kako je danas rečeno, zapošljavaju ukupno 14 radnika.

Svečana sjednica Općinskog vijeća održana je potom u zgradi Hrvatskog doma kulture u Trnavi. Načelnica Općine Irena Mikić Brezina, istaknula je postignuća iz protekle godine te najavila važne investicije koje očekuju općinu u nadolazećem razdoblju. U svom obraćanju, načelnica je podsjetila na ključne projekte i napore koji su oblikovali prošlu godinu, naglašavajući postignuća lokalne zajednice. Zahvalila je svima koji su doprinijeli razvoju općine.

Prisutne je pozdravio i župan Osječko-baranjske županije Mato Lukić koji je izrazio podršku lokalnim naporima za daljnjim razvojem. Uz župana, sjednici su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Antun Galić, sa suradnicima. U prigodnom programu nakon sjednice nastupile su članice KUD-a Vesela Šokadija iz Lapovaca.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo