Na adresi Braće Radić 170 u Strizivojni u petak (18. prosinca 2020. godine) uz prigodnu svečanost i poštivanje epidemioloških mjera, obilježen je početak rada novoizgrađenog Dječjeg vrtić Bajka, jedenog od 14 vrtića na području Osječko-baranjske županije koji se grade ili su izgrađeni novcem iz fondova Europske unije. Uz ostale uzvanike, tomu su nazočili ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin te načelnik Općine Strizivojna Josip Jakobović.  

Izgradnja vrtića financirana je sredstvima iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. godine iz mjere 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”. Tako je iz fondova EU preko Agencije za plaćanje u poljoprivredi osigurano 85 posto potrebnih sredstava (7,33 milijuna kuna), a ostalo iz proračuna Općine Strizivojna (1,2 milijuna kuna). Nakon javnog natječaja i najpovoljnije ponude izvođač radova je bila Mali zidar d.o.o. iz Vinkovaca s cijenom od 7,53 milijuna kuna. Za opremanje dječjeg vrtića utrošeno je još 741.000,00 kuna, pa je ukupna vrijednost projekta 8,5 milijuna kuna.

Izgradnja vrtića počela je u svibnju 2019. godine, a završena je u listopadu ove godine. Odlukom Općinskog vijeća Općine Strizivojna u veljači 2020. godine krenulo se u osnivanje ustanove. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je potom ocijenilo da je odluka sukladna sa zakonom, a u lipnju je Agencija za odgoj i obrazovanje dala suglasnost o provođenju 10-satnog programa za djecu rane i predškolske dobi.

Kapacitet vrtića je 45 djece, odnosno tri odgojne skupine, dvije mješovite i jedna jaslička skupina, a s radom je počeo 1. prosinca ove godine.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost